Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Čabar neće namiriti dug Čabranke prema HEP-u

21.05.2019.

10:56

Autor: Nenad Lučić

Za prijedlog obročne otplate duga KD Čabranka bilo je premalo glasova vijećnika Grada Čabra (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Za prijedlog obročne otplate duga KD Čabranka bilo je premalo glasova vijećnika Grada Čabra (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Vijećnici Grada Čabra u ponedjeljak nisu usvojili predloženu odluku da lokalna samouprava obročnom otplatom deblokira račun i namiri dug Komunalnog društva Čabranka prema Hrvatskoj elektroprivredi, pa je sve izvjesnije da će gradsko poduzeće završiti u stečaju.

Gradonačelnik Kristijan Rajšel iz SDP-a odluku vijećničke većine ocjenjuje nelogičnom, jer će sada, kako kaže, iz proračuna, osim 2,2 milijuna kuna duga, trebati platiti i stečajne troškove. Redovita vodoopskrba će se u svakom slučaju održati i u sustavu neće biti isključivanja struje, tvrdi Rajšel, jedino će dugovi za struju i dalje rasti.

Veći dug ne može biti bolji od manjega, tvrdi Rajšel i zaključuje da se u ovoj situaciji: "...treba odgovorno ponašati, a za ovo ne mislim da je odgovorno ponašanje."

U HDZ-u i HSS-u podsjećaju kako su više puta tražili vijećničku raspravu o stanju u komunalnom društvu i ne vjeruju tvrdnjama iz gradske uprave kako se, zbog netočnih podataka u financijskim izvješćima, do blokade računa nije imalo stvarni uvid u veličinu poslovnih problema Čabranke.

HDZ-ov vijećnik Marin Kvaternik tvrdi da su protiv predložene odluke jer, ako se ništa nije znalo o dugu: "...onda je krajnje vrijeme da se napravi rez. Neka se krene od nule i radi onako kako je trebalo raditi i do sada."

Predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar podsjetila je da je više puta isticala kako na sjednicu treba pozvati direktora KD Čabranka koji bi iznio financijske pokazatelje. "Da se to desilo, možda bi ovakva situacija na području Grada Čabra bila izbjegnuta", zaključila je.

Poslušajte izjave:

Zašto tako: Rajšel, Kvaternik i Malnar, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.