Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Čabar spašava KD "Čabranku" od stečaja: pred vijećem plan otplate duga

18.05.2019.

08:51

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Grad Čabar morat će, kako bi nakon višemjesečne blokade računa izbjegao stečaj Komunalnog društva "Čabranka", do početka idućeg tjedna prihvatiti plan obročne otplate dva milijuna kuna duga prema Hrvatskoj elektroprivredi, zaključak je jučerašnje vrlo burne sjednice čabarskog Gradskog vijeća.

Burnu višesatnu raspravu o teškoćama u Komunalnom društvu "Čabranka" tijekom jučerašnjeg su poslijepodneva vodili vijećnici Grada Čabra, a zbog ozbiljnosti situacije iznova će se okupiti u ponedjeljak. Naime, SDP-ov gradonačelnik Kristijan Rajšel ističe kako su se ranija poslovna te izvješća društva o stanju vodoopskrbe temeljila na netočnim podacima, no prispijeće jednog od većih vjerovničkih potraživanja i blokada računa "Čabranke"  razotkrila je vrlo ozbiljnu situaciju.

Ukupni dug čabarskih komunalaca procjenjuje se na oko četiri milijuna kuna. Vijećnici bi početkom tjedna trebali izglasati odluku da se otprilike polovica tog iznosa najvećem vjerovniku isplati iz gradskog proračuna jer je HEP Elektra prije nešto više od stotinu dana blokirala račun društva iznosom koji ono nije moglo isplatiti. "Ne dogovorimo  li tijekom idućeg tjedna nagodbu o obročnom plaćanju dugova, što bi dvije - tri godine teretilo gradski proračun, društvo ide u stečaj i imat ćemo blokadu računa Grada Čabra", objašnjava Rajšel.

Vijećnici oporbenih stranaka, HDZ-a te HSS-a, zatražili su cjelovito utvrđivanje odgovornosti, a trenutno je u fokusu i bivši direktor "Čabranke" Leonard Vesel, kaže gradonačelnik Rajšel i dodaje: "Kad direktora smijenite izvanrednim otkazom, već je i u tome očito inzistiranje na odgovornosti. Cijelu situaciju treba procijeniti hladne glave, sagledati o kakvim se sve tu problemima radi, a onda eventualno tražiti dodatnu odgovornost."

Javnosti su se, rečeno je na sjednici, zataškavala nepovoljna izvješća o stanju pitke vode, potvrđene su i manjkavosti u sustavu njezina kloriranja, razloga za zabrinutost nema, no Kristijan Rajšel kaže: "Građani se pozivaju na provedbu određenih dezinfekcijskih mjera. Hoću reći, poželjno je, dok adekvatno ne riješimo sustav kloriranja, vodu za piće prokuhavati."

Privremeni direktor "Čabranke" Mladen Stjepan Vitković ističe da su problemi tog komunalnog društva složeni, ali velikim dijelom rješivi, dakako, prihvate li, za početak, vijećnici ponuđeni model otplate duga. Poslušajte:

Komunalni problemi u Čabru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.