Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Delnice: zbog manjeg proračuna, manje i plaće zaposlenika

29.05.2015.

11:49

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun Grada Delnica, samo zbog ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa, prihodovno je skromniji za 6 milijuna kuna.

Taj je podatak u najvećoj mjeri utjecao na odluku delničkog Gradskog vijeća koje je većinom glasova usvojilo proračunski rebalans s nizom dodatnih mjera štednje u funkcioniranju lokalne samouprave. Plaće u sustavu delničke gradske uprave odsad će biti manje za 15 posto, nova smanjenja bilježe se u većini programa javnih potreba, a kako se ukinuti prihodi brdsko-planinskog statusa ne mogu nadoknaditi, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević o usvojenom rebalansu proračuna zaključuje: "Svoj prijedlog u ovim okolnostima smatram optimalnim, svjestan svih negativnih posljedica i nezadovoljstva mnogih, no imperativi u funkcioniranju ovog grada ne ostavljaju mi druge mogućnosti od predloženih."

Posljedice ukidanja pogodnosti brdsko-planinskog zakona mogle su se predvidjeti mnogo ranije, tvrdi vijećnik HČSP-a Ivan Topić. "Mislim kako smo već početkom godine trebali krenuti s nekim uštedama. Da smo tada krenuli sa smanjivanjem plaća u jedinstvenom upravnom odjelu, mogli smo ih smanjiti duplo manje, nego što ih smanjujem sada. Zašto to nismo napravili na početku, ako smo znali kakva nas budućnost čeka? Po meni je to neozbiljno." Svi sudionici jučerašnje sjednice žele vjerovati da do kraja godine neće biti dodatnih proračunskih ušteda. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.