Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Opatija slavi svoj dan uz bogat program

19.07.2022.

Zadnja izmjena 11:39

Autor: Radio Rijeka

Kip djevojke s galebom, Opatija

Kip djevojke s galebom, Opatija

Foto: - / visitOpatija

Dan grada Opatije 25. srpnja, ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova obilježit će se s nekoliko prigodnih i tradicionalnih događaja

Svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će biti dodijeljene nagrade Grada, bit će održana u četvrtak 21. srpnja u Centru Gervais. Za područje društvenog života ove će godine biti nagrađeni profesor Sandi Basić i Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije, počasna građanka postaje pjevačica Anica Zubović, nezaobilazno ime hrvatske glazbe 50.-ih i 60.-ih godina 20. st. Nagrada Grada za životno djelo bit će uručena Dolores Kurti – Opatijki koja desetljećima kroz objektiv svoga fotoaparata vrijedno bilježi brojna događanja u našem gradu, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.


Ove subote 23. srpnja u čast Dana grada održat će se Regata tradicijskih barki u ikarskom akvatoriju, uz popratni prigodni program na novouređenom trgu u Iki. Riječ je o edukativno-zabavnoj manifestaciji koja se odvija u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“. Program počinje od 18:30 sati cooking showom na trgu na kojem će se nuditi riblji specijaliteti. U 19.00 sati počinje regata tradicijskih barki, na kojoj se prezentiraju i natječu posade u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera. Na regatnom polju ikarskog akvatorija okušat će se 15 barki i posada. Predviđeno je trajanje regate, ovisno o vjetru, oko sat vremena, nakon čega slijedi podjela nagrada i potom zabava i nastup Klape Baladur do kasnih sati.


Na sam Dan grada 25. srpnja, svečana središnja blagdanska misa služit će se u 19,00 sati, a nakon mise slijedi tradicionalna procesija Opatijom, kazao je župnik župe sv. Jakova, pater Mirko Vukoja te pritom pozvao vjernike da se pridruže proslavi blagdanske priprave i središnjoj svetoj misi blagdana kako bismo zahvalili zaštitniku našega grada i pomolili se za mir i zdravlje. 


Na blagdan sv. Ane, 26. srpnja u župnoj crkvi u Voloskom će biti služena sveta misa u 10:00 sati koju će predvoditi msg. Sanjin Francetić, a u 19 sati misu će predvoditi nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić. U kapeli sv. Ane na Puževom bregu misu će 30. srpnja predvoditi velečasni Petar Belanić koji će se 31. srpnja u župnoj crkvi na Voloskom, nakon mise u 19:00 sati, oprostiti sa župljanima jer odlazi na službu u drugu župu.


"Nakon procesije uz blagdan sv Jakova, ispred UP Šporer Grad građanima daruje koncert Damira Kedže. Bit će to prilika da se ljudi nakon procesije još malo podruže u ugodnom okruženju manifestacije Gin garden. Koristim priliku da svim građankama i građanima Opatije čestitam Dan grada i zaželim svako dobro", poručio je gradonačelnik Kirigin. 


Recimo i to kako nas danas, 19. srpnja, na lokaciji ispred Šporera u 20 sati očekuje nastup plesača u organizaciji Plesnog art laboratorija pod nazivom Dopplerov efekt -Niti. Dan grada obilježit će i Društvo naša djeca Opatija radionicama vezanim uz opatijsku baštinu i kulturu, ali i raspisivanjem natječaja za izradu prvog opatijskog dječjeg suvenira pod nazivom „Kroz dječjih ruku rad upoznaj naš grad“. 


Nakon dva pandemijska izdanja, ali s održanom tradicijom održavanja, “Klape va Mandraće”, ove će godine doživjeti svoje 19. izdanje. Klape će ponovno zapjevati 30. srpnja s početkom u 21 sat i odličnim izvedbama “ozvučiti” Volosko na tradicionalnoj lokaciji – va Mandraće. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.