Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Opatija unatoč gubicima ne odustaje od nadstandarda za građane

01.06.2020.

16:42

Autor: Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon rekordnog početka turističke godine, pandemija korone pretvorila je Grad Opatiju u jednog od najvećih stradalnika krize. Za razliku od nekih odredišta koje računaju sezonu od lipnja, u Opatiji ona traje cijelu godinu pa se manjak prihoda u proračunu već procjenjuje na 14,5 milijuna kuna.

Ugostiteljski život je potpuno zamro, a prihodi od poreza na dobit iz dohodaka manji su za 45 posto u odnosu na lanjski svibanj. Stoga je gradonačelnik Ivo Dujmić pripremio prijedlog rebalansa sa smanjenim rashodima koje bi Gradsko vijeće, s još neutvrđenim datumom, trebalo usvojiti.

Iako je ljeto neizvjesno i rezervacija još nema, Grad ne odustaje od socijalne politike, a svi zaposlenici gradske uprave, ustanova i sindikati pristali su na proporcionalno smanjenje plaća od 20 do 30 posto. Opatija će zadržati svoj nadstandard na koji je navikla svoje građane, sve beneficije će biti zadržane za one najugroženije, vrtić za svako drugo dijete u obitelji će i dalje biti besplatan, a sve udruge koje su bile na proračunu i dalje će dobivati poticaje.

Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na manjak koji se vuče iz proračuna u proračun, a to je neostvarena prodaja gradske imovine koju blokira Gradsko vijeće. Riječ je o oko 18 milijuna kuna koje iz godine u godinu pokrivamo, kaže Dujmić, a u pitanju su tereni i okućnice vila koji se koriste nelegalno i besplatno, dakle, grad od njih nema koristi.

Treba znati da kompletan budžet Odjela za prostorno planiranje ovisi o tome, dakle, ako nema prihoda, nema ni ulaganja, zaključuje Dujmić na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u predvorju Centra Gervais. Poslušajte kako Dujmić odgovara na pitanje, tko je u novom proračunu najveći gubitnik:

Dujmić: Odustali smo od bečkog bala, ali ne i od nadstandarda; pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.