Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad povećao naknadu za novorođenčad - od ove godine 500 kuna više

12.01.2016.

12:36

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svakom djetetu rođenom u Rijeci od 1. siječnja ove godine, Grad će dodijeliti jednokratnu novčanu potporu od tisuću i 500 kuna za opremu novorođenčeta, rečeno je na prvom ovogodišnjem kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.

Kolegij je bio posvećen uglavnom socijalnim programima za djecu. U odnosu na prošlu, naknada je ove godine povećana za 500 kuna. Obitelji iz sustava socijalne skrbi dobit će dvije tisuće, dok će novorođena djeca iz socijalno ugroženih obitelji dobiti 3 tisuće i 500 kuna jednokratno. Kako bi ostvario ovo pravo, roditelj mora u roku šest mjeseci od rođenja djeteta, gradskom Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb dostaviti djetetov rodni list, svoju osobnu iskaznicu te presliku tekućeg računa ili štedne knjižice.

Za podmirenje troškova boravka u vrtićima i jaslicama, troškove marende u osnovnim školama te produženom školskom boravku, poklon-bon za školske knjige te troškove javnog gradskog prijevoza do škola i fakulteta, Grad Rijeka će, za socijalno ugrožene obitelji, ove godine izdvojiti gotovo 10 milijuna kuna. Pravo su, prema kriterijima, stekla 2 tisuće i 832 djeteta i mlade osobe, koje će koristiti 4 tisuće i 690 oblika pomoći. U prosjeku, radi se o blizu 3 tisuće i 400 kuna godišnje po djetetu.

Za građane koji ispunjavaju socijalne uvjete, Grad Rijeka će i ove godine subvencionirati troškove zaštićene najamnine do najviše 1000 kuna mjesečno, te troškove podstanarstva do najviše tisuću i 500 kuna. Za subvenciju troškova električne energije te centralnog grijanja iz gradskog je proračuna planirano ukupno pola milijuna kuna, a nastavlja se i mjesečna novčana pomoć umirovljenicima čije mirovine ne prelaze tisuću i 400 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.