Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Rijeka dobio priznanje za projekt "Građanski odgoj i obrazovanje"

28.03.2017.

16:53

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt Grada Rijeke "Građanski odgoj i obrazovanje" nagrađen je priznanjem Udruge gradova za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi "INpuls". Priznanje je preuzeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Projekt Grada Rijeke proglašen je najboljim u kategoriji "Grad građana" kao najbolja praksa, u kategoriji s najviše nominiranih gradova odnosno projekata. 

Grad Rijeka je od ove školske godine u pete razrede šest osnovnih škola - OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ-SE Dolac te OŠ-SE San Nicolo eksperimentalno uveo program Građanskog odgoja i obrazovanja. Od iduće školske godine, 2017./2018., planirano je u provođenje ovog programa uključiti sve zainteresirane riječke škole.

Rezultati raznih istraživanja pokazuju nisku razinu participacije u zajednici, porast izražavanja ekstremnih i diskriminatornih stavova te nedostatak znanja i vještina potrebnih za život među mladima u Hrvatskoj.

Stoga je Grad Rijeka, u želji za izgradnjom boljeg društva, odlučio umjesto metode rješavanja posljedica problema, orijentirati se na prevenciju i uvesti Građanski odgoj i obrazovanje u škole.

Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je preuzeo inicijativu, ne čekajući da se situacija na nacionalnoj razini promjeni i da se napokon napravi korak k sustavnom uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

Gradovi u Republici Hrvatskoj nominirali su 33 primjera inovacija i najbolje prakse u sljedećim kategorijama:
1. Grad gospodarstva (za poticanje gospodarskog razvoja)
2. Grad suradnje (za suradničke projekte države i grada)
3. Grad građana (za uključivanje građana u rad gradske uprave)
4. Grad kreative (za poticanje kreativnih ideja)
5. Grad sporta (za doprinos razvoju sporta)

Učenici na nastavi koriste materijal u obliku priručnika i mape koji je izradio Grad Rijeka. Izrađeni priručnik prvi je takav priručnik za učenike u Hrvatskoj koji na jednom mjestu objedinjava svih šest dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja.

Program "INpuls" pokrenut je u studenom 2012. godine s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.

Prvoplasirani gradovi dobili su priznanje za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi, a preostala dva grada dobili su priznanje za istaknutu praksu u lokalnoj samoupravi.

Više informacija dostupno je na stranici Udruge gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.