Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Rijeka dobitnik nagrade "Gradovi jednakosti"

23.10.2019.

13:05

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Za program uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja Grad Rijeka dobio je Nagradu "Gradovi za jednakost", za osobito istaknutu praksu u području jednakosti. Nagrada je to Hrvatskog pravnog centra i Udruge gradova u RH.

Rijeka je uz gradove Zagreb i Pulu dobila i Nagradu za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti. Dodjela nagrada održana je u utorak, 22. listopada, u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora. Nagrade je u ime Grada Rijeke, preuzeo Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

S eksperimentalnim programom uvođenja predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u sustav osnovnog školstva, Grad Rijeka je započeo tijekom školske godine 2016./2017. Povod za njegovo uvođenje bili su rezultati nacionalnih istraživanja koji su upozorili na nedostatno uključivanje mladih u zajednicu i nisku razinu političke informiranosti mladih u Republici Hrvatskoj, ali i istraživanje Grada Rijeke koje je upozorilo na isti trend.

Nakon implementacije u gotovo sve riječke osnovne škole, u sklopu koje su izrađeni udžbenici, pripadajuće mape i priručnike za učitelje, predmet Građanski odgoj i obrazovanje do sada je uvelo jedanaest drugih lokalnih jedinica u RH, a Rijeka, naglašavajući važnost ovog programa za razvoj zajednice, program besplatno prepušta drugim gradovima koji se odluče za njegovu primjenu.

Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, partneri na projektu Gradovi za jednakost, izradili su Indeks "Gradovi za jednakost" namijenjen gradovima koji žele unaprijediti svoju praksu u području promicanja jednakosti. Omogućava gradovima da procijene vlastiti učinak u ovom području i tako dijagnosticiraju razinu svoje postojeće prakse pomoću dvanaest pokazatelja.

Ovi pokazatelji odnose se na način na koji grad unapređuje jednakost kroz svoje funkcije nositelja demokracije na lokalnoj razini, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te kroz uključivanje građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.