Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:49 / 08.03.2022.

Autor: Hina

Grad Rijeka: lakši život izbjeglicama; iznad standarda u zdravstvu i socijali

Pogled na Rijeku

Pogled na Rijeku

Foto: - / Pixsell

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da će Grad Rijeka financirati boravak u dječjim vrtićima te integraciju u obrazovni sustav djeci koja u taj grad stižu s roditeljima iz Ukrajine kao izbjeglice. Ujedno će se iz gradskog proračuna financirati i prijevoz na gradskim linijama za izbjeglice iz Ukrajine, naveo je.

Na kolegiju gradonačelnika prihvaćen je prijedlog sufinanciranja projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u Rijeci iznad državnog standarda u 2022. godini, zajedničke vrijednosti 2,34 milijuna kuna.


Kako je navela pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, riječ je o 22 programa i projekta deset zdravstvenih, socijalnih i znanstvenih ustanova, poput Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Doma zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Sveučilišta u Rijeci ili Medicinskog fakulteta.


Neki od programa i projekata koje će se na ovaj način sufinancirati su djelovanje hospicija Marija Krucifiksa Kozulić, klubova za starije osobe, sveučilišnog psihološkog savjetovališta, centara za mlade, mobilnih palijativnih timova, tečaja za trudnice. Mušković je izdvojila ulogu hospicija, kao još uvijek jedine takve ustanove u Hrvatskoj, ali i klubova za starije osobe. 


"Rijeka je grad s velikim udjelom starijeg stanovništva, a sve više je i samačkih kućanstava, pa su ti klubovi važno mjesto za druženje i zajedničke aktivnosti starijih. Usluge klubova koristi oko 1000 građana", navela je.


Prihvaćen je i prijedlog sufinanciranja 12 programa i projekata Gradskog društva Crvenog križa Rijeka u ovoj godini s 2,7 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na pučku kuhinju. 


Poslušajte izjavu Karle Mušković:

Karla Mušković o izdvajanjima za nadstandard