Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Rijeka: Počinje proces otpisa dugova blokiranim građanima

11.09.2018.

14:21

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Gradu Rijeci ostvarenje proračunskih prihoda ocjenjuju dobrim, iako se još uvijek osjećaju posljedice porezne reforme iz 2017. kojom je značajno smanjen prihod svim gradovima i općinama.

Govoreći o problematici punjenja gradskoga proračuna riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se dotaknuo i o onog dijela neuprihođene komunalne naknade, koja se odnosi se na dug 3. maja i Uljanika. Za komunalnu naknadu duguju otprije, a nisu je plaćali ni ove godine, pa se dug popeo na 20 milijuna kuna. Unatoč tome Grad Rijeka nema namjeru inzistirati na naplati duga, iako za to ima zakonsku osnovu, sve dok se ne riješi problem brodogradnje općenito, rekao je danas na kolegiju gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Ukupni proračunski prihod Grada Rijeke za prvih šest mjeseci iznosi gotovo 400 milijuna kuna, dok je rashod 376 milijuna kuna. Najveći dio trenutno iskazanog "viška" rezultat je "rezerviranih sredstava" za europske projekte, a riječ je o novcu koji ima namjensku komponentu i ne smije se nizašto drugo upotrijebiti.

S obzirom na doneseni program mjera pokrića manjka iz prethodnih razdoblja, pred Gradom je uzbudljivo financijsko razdoblje, ironično je komentirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodavši da, bez obzira na sve, kreću u proces otpisa potraživanja prema građanima.

Sutra će na internetskoj stranici Grada Rijeke biti objavljen javni poziv građanima da se prijave, a otpisivat će se dugovi do najviše 10 tisuća kuna, uz odgovarajuću popratnu dokumentaciju od FINA-e. Također je Grad izdao prepruku Komunalnim društvima da učine isto, pod uvjetom da oni obave otpis dugova do pet tisuća kuna za sve komunalne usluge, ali da tu ne spadaju i kazne za pogrešno parkiranje.

S obzirom na to da je Grad Rijeka u svim svojim financijskim izvještajima iskazao preneseni manjak prihoda iz prethodnih razdoblja, po preporuci Državnog ureda za reviziju donesen je plan provedbe naloga i preporuka kojim se planira pokriće manjka i podmirivanje obveza. Planira se ne povećati socijalna izdavanja, ali i povećati cijene nekih usluga, poput najamnina ili koncesijskih odobrenja. O tome će uskoro raspravljati Gradsko vijeće. Poslušajte izjave gradonačelnika Vojka Obersnela i gradske pročelnice za financije Jasne Liker:

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.