Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:59 / 30.05.2017.

Autor: Biserka Belić

Grad Rijeka: više od milijun kuna KBC-u za nabavu novih medicinskih uređaja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a predstavnici Grada Rijeke te riječkih komunalnih i trgovačkih društava uručili su ček vrijedan više od milijun i 300 tisuća kuna za kupnju dvaju pokretnih digitalnih uređaja za dječju i neurokirurgiju.

Riječ je o takozvanim C-luk uređajima, za operacijske dvorane dječje kirurgije na Kantridi i neurokirurgije na Sušaku. Suvremeni medicinski uređaji tijekom snimanja i dijaskopiranja minimalno zrače, što je vrlo značajno u dječjoj radiologiji, rečeno je na primopredaji donacije, uz napomenu da je KBC Rijeka već potpisao ugovor za nabavku uređaja.

Pokretni digitalni uređaj (tzv. C-luk) namijenjen operacijskoj dvorani ima mogućnost snimanja i dijaskopiranja tijekom operacijskog zahvata. Suvremeni digitalni detektor omogućuje maksimalnu kvalitetu slike uz minimalno izlaganje zračenju, pohranjivanje slike ili dijaskopske scene u bolnički sustav arhiviranja te zadržavanje zadnje dijaskopske scene tijekom rada. Opremljen je generatorom koji osigurava nesmetanu dijaskopiju u svim indikacijama dječje kirurgije za sve uzraste pedijatrijskih bolesnika. Osobito treba istaknuti napredne programe za smanjivanje doze zračenja, što je u dječjoj radiologiji iznimno važno, a nabavka ovog uređaja predstavlja značajan stručni iskorak za dječju kirurgiju.

KBC Rijeka već je potpisao ugovor za nabavu ovih uređaja s tvrtkom Siemens, a ukupna vrijednost im je 1,311.250 kn. Grad Rijeka već godinama, u skladu s mogućnostima proračuna, sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora te nabavi medicinske i nemedicinske opreme na svim lokalitetima KBC-a Rijeka, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta rada i kvalitetnijeg liječenja građana.

Tako je iz proračuna Grada Rijeke u posljednjih 10 godina u ovu svrhu izdvojeno više od 10 milijuna kuna. Primjerice, samo u prošloj godini izgrađen je tzv. topli most koji povezuje objekt Klinike za dječju kirurgiju i Odjel dječje fizikalne medicine i rehabilitacije s glavnom zgradom u Dječjoj bolnici.

Isto tako, Grad Rijeka podupire i projekt izgradnje nove Sveučilišne bolnice na Trsatu, pa je do sada, kroz vrijednost zemljišta, imovinsko-pravnu pripremu, kao i kroz odricanje od komunalnoga doprinosa, u projekt nove bolnice već uložio oko 45 milijuna kuna.

Također, nedavno je u Dječjoj bolnici Kantrida otvorena i igraonica nazvana "Kutak za zajednički trenutak" koju su, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, osmislili djelatnici Dječjeg vrtića Rijeka, u okviru kojega djeluje i vrtić u Dječjoj bolnici. Inače, organizirani Program predškolskog odgoja - dječji vrtić u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje kao područno odjeljenje Centra predškolskog odgoja Zamet, u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka, više od 25 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.