Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad se zadužuje radi povećanja kapaciteta u riječkim dječjim vrtićima

05.07.2016.

15:43

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji vrtić Rijeka zadužit će se kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak s 37 milijuna kuna, kako bi u iduće četiri godine povećao kapacitete za 440 mjesta. Na gradonačelnikovom kolegiju taj je prijedlog prihvaćen s obzirom na kronični nedostatak mjesta u dječjim vrtićima, posebno u jaslicama.

Najveći je problem na istočnoj strani grada Rijeke, zato će se najprije krenuti u rekonstrukciju vrtića "Morčić" na Gornjoj Vežici i "Đurđice" na Vojaku, koji bi povećali broj dječjih skupina s pet na 10. U njima bi, prema pedagoškim standardima, bilo desetero djece, istaknula je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

"Vrtić nam je uputio zahtjev za odobravanjem kredita kojim bi se, u iznosu od 37 milijuna kuna, zapravo zadovoljile potrebe izgradnje dvaju objekata, i to oba za udvostručeni broj skupina, odnosno da bi se u potpunosti zadovoljio pedagoški standard", rekla je Sušanj.

Na gradonačelnikovom kolegiju istaknuto je da je upravo zbog sufinanciranja roditelja s 25 posto ekonomske cijene iznimna potražnja za gradskim vrtićima, no i dalje ostaje veliki broj neupisane djece, ali ne zato što ih se sve više rađa, ističe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Nažalost, to sigurno nije povećanje broja djece, neki baby bum, nego činjenica da s jedne strane ljudi ostaju raditi sve duže , odnosno do krajnjega zakonskog maksimuma od 65 godina, tako da je očito kako baka-servis više ne funkcionora kao nekada", kaže Obersnel.

Grad Rijeka i dalje će sufinancirati vrtiće drugih osnivača, a s 20 posto one s grupama jasličkog uzrasta, dok će se za 5 posto povećati iznos onima koji nude zanimljive programe. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.