Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Vrbovsko kreće s kriznim uzgojem krumpira, u planu jabuke i kruške

03.04.2020.

15:07

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pandemija je obustavila i reducirala mnoge poslove, pa se smanjuju prihodi i kupovna moć dijela građana. U Vrbovskom nude zanimljivu ideju: žiteljima će donirati sjeme i sadnice poljoprivrednih kultura i sredstva za oplemenjivanje zemljišta, a u proizvodnju će uključiti i gradsko komunalno poduzeće.

Gospodarske i socijalne posljedice pandemije koronavirusa može ublažiti činjenica da se ona događa uoči razdoblja sadnje. Svjestan toga, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić stanovnicima gradskog područja poručuje: 

"Ponajprije smo voljni nabaviti sjemenski krumpir, s obzirom da on na našem području dobro uspijeva, a nabavljamo i sadnice jabuka i krušaka te umjetno gnojivo i sredstva za prihranu. Smatramo vrlo važnim u ovim uvjetima da se ljudi na području Grada Vrbovskog bave poslovima vezanim uz proizvodnju hrane", kaže Mufić.

S dijelom sadnog materijala prozvodnju će pokrenuti i gradsko komunalno poduzeće, pridodaje gradonačelnik. Prijave građana pristižu već dva dana, a zaprimaju se do 13. travnja.

"Interes je jako velik, dosad se već prijavilo stotinjak ljudi, a bude li potrebno, Grad Vrbovsko je spreman naručiti i do 20 tona sjemenskog krumpira. Proizvodnja koju planiramo u sklopu našeg komunalnog društva bit će namijenjena ustanovama poput pučke kuhinje, vrtića i škole, ali i ljudima koji se tim poslovima ne mogu baviti sami, jer nemaju uvjeta za sadnju", naglašava gradonačelnik Mufić.  

Oko tri hektara zemljišta za sadnju približno šest tona krumpira, komunalnom je poduzeću ustupio dio žitelja gradskog područja u dolini Kupe. Javlja Nenad Lučić: 

Covid-poljoprivreda u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.