Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Vrbovsko postavlja mobilna reciklažna dvorišta

17.07.2017.

13:27

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najistočnijoj lokalnoj samoupravi Primorsko-goranske županije, na području Grada Vrbovskog, počelo je postavljanje mobilnih reciklažnih dvorišta. To je tek prvi korak prema cjelovitome sustavu odvojenoga prikupljanja otpada.

Zbog veličine gradskog područja i udaljenosti pojedinih naselja, stvaranje učinkovitog sustava zbrinjavanja otpada Grada Vrbovskog ima veliku važnost. Tri milijuna kuna vrijedan projekt sanacije tamošnjeg odlagališta Cetin intenzivno se priprema za kandidaturu na europske fondove i njegovoj se realizaciji u Vrbovskom nadaju dogodine. Međutim, noviteta ima i ovoga ljeta: na gradskom području nedavno je započelo postavljanje mobilnih reciklažnih dvorišta.

Prije nekoliko godina na području Grada Vrbovskog je pokrenut tzv. model odvajanja i sortiranja otpada na kućnom pragu. Gradonačelnik Dražen Mufić kaže da se u nabavu mobilnih reciklažnih dvorišta kreće za sve mjesne odbore. "Dva smo već nabavili i smjestili ih tamo gdje ima najviše stambenih jedinica. Sve je osmišljeno po najvišim europskim standardima. Jedno takvo reciklažno dvorište s PDV-om košta oko 120 tisuća kuna, Naš je plan postaviti deset takvih dvorišta, ponajprije u pet većih mjesnih odbora, a onda, prema prioritetima, i u manjima", rekao je Mufić.

O uvjetima pod kojima su nabavljena mobilna reciklažna dvorišta te njihovoj dugoročnoj važnosti u sustavu zbrinjavanja otpada Grada Vrbovskog, gradonačelnik ističe da je polovicu troškova sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva. Dodaje da je postupak odvajanja ponajprije važan zbog nastojanja da imamo što manje komunalnog otpada, čije će zbrinjavanje biti relativno skupo na županijskom odlagalištu Marišćina.

Kako je Grad Vrbovsko položajem najistočnija lokalna samouprava Primorsko-goranske županije, razloga da se već sada dugoročno razmišlja o troškovima prijevoza do Marišćine očito ima. Osim toga, nastojanje da se od komunalnog odvoji tzv. korisni otpad, poput stakla ili željeza, prilika je da se njegovom prodajom ostvari dodatni prihod. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.