Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Vrbovsko sufinancira izradu dokumentacije za energetsku obnovu kuća

04.03.2021.

15:07

Autor: Nenad Lučić

Vrbovsko pod snijegom (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Vrbovsko pod snijegom (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Foto: - / -

Grad Vrbovsko jedna je od vodećih goranskih lokalnih samouprava po broju realiziranih projekata energetske obnove javnih objekata. Od lani se i stanovnicima sufinancira 80 posto troškova izrade projektne dokumentacije za državne poticaje za poboljšanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

Kako je zbog oštre klime Gorski kotar jedan od dijelova Hrvatske s najtežim uvjetima za život, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić poticaje Grada za energetsku obnovu obiteljskih kuća ubraje među demografski važne mjere.

"U ovom podneblju, gdje zime praktički traju od studenog do svibnja, kada se otprilike na području Gorskog kotara intenzivno loži, nije nimalo zanemarivo kada energetskom obnovom uspijete dvostruko smanjiti troškove grijanja. Prema tome, riječ je o značajnoj uštedi, ali i mjeri koja može nekoga privući da ovdje dođe živjeti", kaže Mufić.

I zato su u Vrbovskom odlučili biti prva lokalna jedinica u Primorsko-goranskoj županiji koja svojim žiteljima sufinancira dokumentacijsku pripremu energetske obnove kuća, podsjeća suradnik na projektima Siniša Krunić

"Grad Vrbovsko se među prvima u Hrvatskoj uklopio u nacionalnu strategiju po pitanju energetske učinkovitosti, a posebno nas raduje što je velik dio građana zainteresiran za ugradnju fotonaponskih panela i proizvodnju električne energije", rekao je Krunić.

Zahvaljujući pomoći Grada Vrbovskog, do poticaja je uspio doći Miro Vrbanac. "Dobili smo iznos potpore od oko 115 tisuća kuna i to će nam mnogo pomoći pri energetskoj obnovi kuće, gdje planiramo urediti fasadu i stolariju te postaviti solarne panele", planira Vrbanac.

U Vrbovskom zasad bilježe pet uspješnih kandidatura te deset obitelji koje sa spremnom dokumentacijom iščekuju sljedeću natječajnu prijavu. Javlja Nenad Lučić:   

Energetska obnova u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.