Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad zadovoljan izvršenjem proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine

13.09.2016.

13:09

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polugodišnje izvršenje proračuna bilo je glavna tema današnjega kolegija riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela. Gradonačelnik je zadovoljan izvršenjem proračuna, a nelikvidnost iz prethodnog mjeseca što ju je prouzročila Porezna uprava - premoštena je.

Proračunski prihod Grada Rijeke za prvih 6 mjeseci iznosi 381 milijun kuna, odnosno 43 posto godišnjeg plana, a rashodi - 286 milijuna kuna, odnosno 40 posto od planiranog iznosa. Tehnički je to višak prihoda, iako zapravo viška nema jer su u prihod pribrojeni i iznosi od kratkoročnog zaduživanja. "Možemo biti zadovoljni izvršenjem proračuna te će ovaj prijedlog biti poslan Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje", komentirao je na kraju izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna gradonačelnik Vojko Obersnel nelikvidnost Grada Rijeke tijekom kolovoza.

U gradski proračun Porezna uprava jednostavno nije isplatila gradske porezne prihode jer su sav novac koji je Ministarstvu financija bio na raspolaganju dali za povrat poreza. "Kako su porezni prihodi nama jedni od najznačajnijih i sigurnih svakodnevnih prihoda, to je izazvalo poremećaje likvidnosti, ali smo uspjeli to prebroditi, uz poteškoće, jer je bilo teško funkcionirati dok u proračun ne stiže niti kuna od poreza na dohodak", rekao je riječki gradonačelnik dodavši da se taj problem pojavio u svim gradovima te su preko Udruge gradova pokrenuli inicijativu da Ministarstvo financija i Porezna uprava ubuduće povrat poreza ne provode odjednom, kako jedinice lokalne samouprave ne bi ostavili bez redovnog prihoda. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.