Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad želi zaustaviti iseljavanje mladih i poboljšati im kvalitetu života

24.10.2017.

11:58

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je gradski Prijedlog Programa za mlade u idućem četverogodišnjem razdoblju. Riječ je o strateškom dokumentu koji razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad pokušava odgovoriti na potrebe mladih na lokalnoj razini te im nastoji poboljšati kvalitetu života.

Prema posljednjem popisu stanovništva i podacima Državnog zavoda za statistiku, od 128 tisuća i 624 osobe koje žive u Rijeci, 21 tisuća 968 je mladih u dobi od 15 do 29 godina. Udio mladih u ukupnom broju stanovnika je 17 posto, dok je državni prosjek 18,5  posto.

Među mladim Riječanima ima podjednak broj zaposlenih, nezaposlenih i studenata. Najviše, čak 27 poslije mladih, zaposleno je u uslužnim i trgovačkim zanimanjima, 18 posto su znanstvenici, inženjeri, stručnjaci, tehničari i stručni suradnici. Nešto više od 13 posto mladih su službenici dok u obrtničkim zanimanjima i proizvodnji radi 12 posto mladih Riječana.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je danas gradski Prijedlog Programa za mlade u idućem četverogodišnjem razdoblju. Riječ je o strateškom dokumentu koji razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad pokušava odgovoriti na potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini te im poboljšati kvalitetu života. Predloženi program definira i adresira zadatake u cilju stvaranje uvjeta za život i afirmaciju mladih u Rijeci te smanjenje iseljavanja, kaže gradska pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Do 3. studenoga otvoren je natječaj Grada Rijeke za dodjelu stipendija učenicima i studentima za ovu akademsku i školsku godinu. Namijenjene su nadarenim studentima, zatim onima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u riječkim ustanovama te prema socijalnim kriterijima. Mjesečna stipendija za one koji studiraju u Rijeci je 850 kuna, a za studente koji studiraju u drugim gradovima iznosi 1.100 kuna. Detalje natječaja potražite na internetskim stranicama Grada Rijeke.

Na današnjem kolegiju riječkog gradonačelnika rečeno je i da je ukupno 2 tisuće 205 riječke djece siromašno i dobiva neke od oblika socijalne pomoći. Grad Rijeka za siromašnu djecu godišnje izdvaja 8 milijuna i 204 tisuće kuna.

Riječ je o nizu pomoći, među ostalim i onim jednokratnima za novorođenčad i školarce. Dvadeset posto siromašne riječke djece dolazi iz jednoroditeljskih obitelji, a obitelji s više od 5 članova  najčešće su korisnici su socijalne pomoći.

Svaki četvrti školarac, po socijalnom kriteriju dobiva besplatnu marendu, produženi ili cjelodnevni boravak, a 528 siromašne djece besplatno korsiti jaslice ili vrtić. Ovo smatramo pravednijim nego da sva riječka djeca, bez obzira na imovinsko stanje, dobivaju besplatne udžbenike, rekao je Vojko Obersnel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.