Hrvatski radio

Radio Rijeka

Građani blokirali Marišćinu

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić / foto: Marko Paripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani Viškova zapriječili su cestu prema Marišćini i ujutro ne namjeravaju pustiti kamione Čistoće koji dovoze smeće na prostor budućeg Centra za gospodarenje otpadom kamo ga zakopavaju u zemlju, dok građani mjesecima trpe nesnosan smrad i upozoravaju na ugroženost pitke vode i zdravlja - a odgovorni ih ignoriraju i rade po svom.

Danas je Marišćini došlo do spontanog okupljanja i protesta mještana, javlja Krizni eko-stožer Marišćina – Eko Kvarner Halubje. Svima nam se prelila i zadnja kap strpljenja, kaže se u priopćenju i naglašava kako se javnost obmanjuje da su na području Općine Viškovo osigurani uvjeti za zdrav život zakopavanjem smeća u zemlju, dok stanovnici 24 sata dnevno trpe posljedice takve manipulacije smećem.

Kontaktirali smo sve nadležne institucije, od lokalnih inspektorskih službi, lokalne uprave i samouprave pa sve do Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva graditeljstva i samih ministara i njihovih stručnih službi.Osim nekoliko iznimki, svi su naši apeli, dopisi i pozivi ostali bez odgovora. Ignoriraju nas kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, kažu u priopćenju.

Župana optužuju da se na okruglom stolu 12. listopada 2012. i kasnije na konferenciji za novinare javno obavezao na reviziju tog projekta i hitno uvođenje primarne selekcije otpada. No dan nakon toga poslao je vijećnicima Županijske skupštine materijal u kojem predlaže hitni nastavak radova na ŽCGO Marišćina i nastavak istresanja smeća u nove rupe u tlu koje treba hitno izgraditi, prihvaćanje promjena Prostornog plana koje će omogućiti odlaganje opasnog otpada i azbesta na lokaciji Marišćina te potvrđivanje odluke Skupštine iz rujna 2012. u kojem je ukinuta bilo kakva zaštita voda na području Marišćine, Marčelja, Studene i Klane.Smatraju da su iscrpili sve mogućnosti komunikacije s nadležnim institucijama i odgovornim osobama, ali se moraju izboriti za poštovanje prava na zdrav život, čisti zrak i pitku vodu. Ističu kako je svojim potpisom podršku pružilo 10.738 građana naše županije u proteklih mjesec dana.

U priopćenju zahtijevaju hitno započinjanje procesa odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima u roku od 30 dana na području Grada Rijeke i cijele PGŽ, trajni prestanak dovoza smeća na Marišćinu i Viševac, sanaciju svih smetlišta u Općini Viškovo te hitnu reviziju studije o utjecaju na okoliš ŽCGO Marišćine.
Također zahtijevaju političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela, predsjednika Skupštine TD Ekoplus Zlatka Komadine, načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca te direktore nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka.

Građane Rijeke i županije Krizni eko-stožer Marišćina poziva da im pruže podršku te da odmah krenu s osnovnim odvajanjem otpada. Pripremite posude za istresanje i skladištenje biootpada, odvojite vrećice za selektiranje papira, plastike i stakla te isperite svu ambalažu prije odlaganja u vrećice. Smanjimo zajedno smrad i truljenje komunalnog otpada odmah i pokažimo koliko je to jednostavno, pokažimo da nije potrebno silne milijune koje smo mi zaradili utrošiti na njihova čudesna postrojenja za obradu smeća, stoji u priopćenju Kriznog eko-stožera Marišćina – Eko Kvarnera Halubje.

Zbog mogućnosti da prosvjed eskalira, iz Kriznog eko-stožera zatražili su pomoć policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Crvenog križa. (foto: Marko Paripović)

Na Marišćini su danas poslijepodne bili Tatjana Sandalj i Marko Paripović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.