Hrvatski radio

Radio Rijeka

Građanski odgoj kao pilot program ponuđen srednjoškolskim ravnateljima PGŽ

01.12.2021.

14:37

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ravnateljima srednjih škola Primorsko-goranske županije predstavljen je Prijedlog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja u srednjoj školi. Cilj je da se pilot izvođenju pridruži još škola, dok traje proces akreditacije programa.

Pilot se već provodi s petnaest učenika u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Oni su za temu odabrali pronaći načine kako mogu utjecati da se "grad koji teče" zazeleni, a u komentarima pišu da neće zasaditi šumu, ali je predmet dobar.

Ili ovako s učeničke tastature: "..evo mene na Građanskom odgoju, predmetu na kojem ne moraš apsolutno ništa učiti i ništa nositi. Na ovom predmetu sve što trebaš je REĆI šta ti se ne sviđa u gradu/školi u kojem svaki dan boraviš i vidjeti ima li mogućnosti da ti promijeniš nešto."

ŠIZ ili Škola i zajednica je sadržajem i načinom izvođenja novost u hrvatskom školstvu, a uz gimnaziju u kreiranju programa sudjelovao je Centar za studije mira i konflikata riječkog Sveučilišta i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

O tome što novo donosi i nudi hrvatskim školama više smo doznali od Borisa Jokića, poslušajte:

Jokić o tome zašto je ŠIZ dobar, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.