Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradišćanski Hrvati već treću godinu idu rutom iseljavanja svojih predaka

08.07.2017.

13:12

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina potomaka Hrvata koji su prije 500 godina napustili Hrvatsku posjetila je danas Rijeku, u organizaciji hrvatskih iseljenika iz mađarskog grada Šoprona. Na Korzu je postavljena prigodna izložba i održan nastup njihovih folklornih skupina.

Dio je to projekta što ga provode treću godinu zaredom, okupljajući Hrvate iz Bosne i Mađarske, kako bi od mora putovali prema sjeveru, rutom kojom su u 16. stoljeću iseljavali njihovi preci. Skupina od dvadesetak potomaka hrvatskih iseljenika do 16. srpnja putuje Hrvatskom, pod geslom "Po staza naših starih". 

Krenuli su od mora, preko kontinentalne Hrvatske i Mađarske do okolice Brna  - najsjevernije točke toga vala iseljavanja Hrvata. Već su obišli Bakar, poslijepodne i večer provest će na Grobniku, a u prijepodnevnim satima okupili su se na riječkome Korzu. 

Evo što kaže jedan od organizatora putovanja Franjo Pajerić, čiji  govor odaje porijeklo iz Hrvatskoga primorja, te dodaje da onih koji govore starohrvatski i mađarski ima još jako malo. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.