Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradnjom hidroelektrane ugroženo područje nedaleko Zelenog vira!

28.07.2017.

12:44

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz rječicu Curak u Gorskom kotaru trenutačno se grade dvije male hidroelektrane što je kod dijela lokalne zajednice, ali i izletnika koji vole Zeleni vir, izazvalo negativne reakcije. Naime, čak su i goranski šumari na tom području godinama izbjegavali graditi dodatne puteve i sjeći šumu.

Riječ je o prostoru gotovo netaknute prirode, a poznavatelji situacije na terenu znaju da se godinama tu izbjegavalo išta mijenjati da bi se sačuvao krajolik.

Na dojavu o gradnji hidroelektrana gradilište je obišao lovni i ribolovni stručnjak, ekolog Dario Majnarić. Tamo je zatekao i fotografirao da izvođač radova, umjesto da ima taložnicu i da odvozi višak otpadnog materijala iz tog područja, on koristi pumpu i vatrogasne cijevi te ispumpava blato i cement s radilišta direktno u rječicu. 

Osim viđenim na terenu, Majnarić nije zadovoljan niti onim što je pročitao u elaboratu o utjecaju elektrana na okoliš rječice Curak jer se može se zaključiti da je napravljen na način da nisu uopće izvršena istraživanja, nego su korištene gotove podloge državnog Zavoda za zaštitu prirode.

Dodatno se mišljenje pri izradi eleaborata, smatra Majnarić, moglo i trebalo tražiti od ribolovnih, lovačkih i ekoloških udruga jer rječica Curak spada među tri takva područja u Gorskom kotaru gdje je očuvan okoliš. "Nema utjecaja čovjeka, nitko ne živi, a nema gospodarskih objekata, nije vršena niti sječa šuma…", tumači Majnarić.

A investitoru iz Opatije poručuje: "Gorani su isto toliko 'sretni' s izgradnjom hidroelektrane, koliko bi Opatijci bili 'sretni' da goranski investitor u Opatiji, ispred Slatine, gradi mini hidroelektranu na valove ili plimu i oseku."

Švedska je, zaključuje Dario Majnarić, tek jedna od država u kojoj se shvatilo da je ekonomska korist od malih hidroelektrana neznatna u usporedbi s razinom njihovog nepovoljnog utjecaja na okoliš. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.