Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradovi i općine Primorsko-goranske županije zajedno u projekt EPK 2020

18.04.2018.

15:20

Autor: Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Trgovačko društvo RIJEKA 2020 d.o.o. koje provodi projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, danas je u Gradu Rijeci potpisalo sporazum s 19 gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije o programskoj suradnji na tom najvećem nacionalnom kulturnom projektu.

Ovim su činom formalizirani odnosi između TD RIJEKA 2020, Grada Rijeke - nositelja titule EPK i primorsko-goranskih gradova i općina koje su iskazale interes za uključivanje u provedbu projekta. To su Bakar, Rab, Delnice, Krk, Opatija, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Crikvenica, Cres, Kastav, Lovran, Vrbnik, Mošćenička Draga, Jelenje, Fužine, Kostrena, Čavle i Malinska-Dubašnica.

Sporazumom je definirana suradnja na dvama programskim pravcima projekta EPK – 27 susjedstava i Lungomare, no prema riječima direktorice društva RIJEKA 2020 Emine Višnić, sporazum neće ograničavati suradnju i na drugim programskim pravcima i programima EPK.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako važnost titule EPK za cijelu regionalnu zajednicu, koja se učestalo naglašava, nije samo deklarativna jer zajedništvo što većeg broja partnera čini srž projekta od samog njegovog početka i procesa kandidature.

"Ovo je velika prilika da našu kulturnu i društvenu baštinu, ono što radimo i ono što ćemo raditi, prezentiramo Europi, ali i da poboljšamo infrastrukturu, kvalitetu kadrova u kulturnom sektoru, suradnju kulture s drugim sektorima i našu internacionalnu vidljivost u gospodarskim i drugim djelatnostima", kazao je Obersnel.

Gradonačelnik je dodao kako će činjenica da Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom unijom pružiti dodatnu priliku za promociju Rijeke i ovog kraja. "U tijeku su pregovori s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture oko događaja koji bi se, zbog hrvatskog predsjedanja Unijom, mogli organizirati upravo u Rijeci."

Emina Višnić, direktorica TD RIJEKA 2020, navela je kako projekt Europske prijestolnice kulture ima europsku, nacionalnu i regionalnu komponentu koje se međusobno povezuju pa je suradnja s jedinicama lokalne samouprave u tom smislu prirodna. "EPK je titula koju Grad Rijeka dijeli sa svojim partnerima – Primorsko-goranskom županijom, riječkim Sveučilištem, okolnim gradovima i općinama te kulturnim ustanovama i udrugama. Cilj društva RIJEKA 2020 jest uključivanje što većeg broja partnera, jer to je jedini način da se na ovom području stvori trajna ostavština", kazala je Višnić.

U ime gradova i općina prisutnima se obratio gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je čestitao Rijeci na osvajanju titule te izrazio zadovoljstvo što je Rijeci i županiji pružena prilika za jačanje kulturnog sektora. "Mi podržavamo projekt Europske prijestolnice kulture u svakom pogledu te vjerujemo u njegov uspjeh, a Rijeka će 2020. godine zasjati punim sjajem", kazao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.