Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradovi prijatelji Rijeka i Kawasaki: 40 godina dobre suradnje

05.07.2017.

12:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Navršilo se 40 godina otkada Rijeka prijateljuje s najstarijim gradom prijateljem, Kawasakijem, a u Rijeci su danas dva gradonačelnika potpisala memorandum za idućih deset godina suradnje. Nakon potpisivanja memoranduma, gradonačelnici su na Korzu otvorili izložbu fotografija o Kawasakiju.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i gradonačelnik japanskoga grada Kawasakija Norihoko Fukuda potpisali su danas u Rijeci memorandum za prvih deset - od idućih četrdeset godina suradnje.

Nakon potpisivanja memoranduma o suradnji, gradonačelnici su na Korzu otvorili izložbu fotografija o Kawasakiju.

Kawasaki je nastariji grad prijatelj Rijeke, sporazum o suradnji potpisan je još 23. lipnja 1977. godine. Prijatelji iz Japana upozorili su: Kawasaki ima osam prijateljskih gradova, a najstariji je upravo Rijeka.

Podsjetili su se zaslužnih za suradnju: Hideyo Ashigaki, koja je prva u Rijeku došla s grupom ženskih skauta i čija kći Kazuyo već petnaestak godina živi u Rijeci, te Miroslava Bajzeka, koji je radio u odjelu za međunarodne odnose u riječkoj gradskoj upravi prije četrdeset godina.

Među onima koji su suradnju oblikovali tijekom godina su i prevoditeljice: Mirna Potkovac Endrigetti prevodila je s japanskog kratke priče i poeziju, a hrvatske bajke i priče na japanski je prevela Ikuko Yamamoto.

Marija Zudenigo i Ante Milas organizirali su nekoliko uspješnih umjetničkih radionica za djecu i umjetnike oba grada, a o desetoj obljetnici prijateljstva u Kawasakiju je gostovala Opera HNK Ivana pl. Zajca, dok je u Rijeci bio mješoviti pjevački zbor "Noborito".

Japanska delegacija, u kojoj je 25 članova iz Udruge za međunarodnu suradnju Kawasakija, obići će znamenitosti Rijeke, među kojima su danas i neki spomenici dugogodišnje suradnje: tradicionalna japanska lanterna u parku na Plumbumu te skulptura "Prijateljstvo" uz fontanu na Jelačićevom trgu. Obzirom da je u delegaciji i predsjednik Gospodarske i industrijke komore Kawasakija Osamitsu Yamada, posjetit će i Lučku upravu Rijeka.

Gradonačelnik Kawasakija Fukuda oduševljen je svojom prvom šetnjom Rijekom, vesele ga sve buduće suradnje, a posebno je zadovoljan što oba grada u fokusu interesa imaju iste projekte i probleme - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.