Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradovi razmjenjuju iskustva: može li gradski promet biti ekološki održiv?

09.06.2017.

13:04

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Civinet Slovenija – Hrvatska - Jugoistočna Europa najveća je od 11 mreža gradova u Europi. U njoj je 128 gradova iz sedam država, a bavi se planiranjem i održivim prometom. Domaćin drugog foruma mreže su Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka.

Svi ćemo ovdje nešto naučiti, svako je iskustvo dobro došlo, i svi imamo problema, ali izazovi su tu da se rješavaju. Iskustva iz Ljubljane prenosi Vlado Babić: "Počeli smo malim koracima, time da smo zatvorili centar grada. Sto tisuća kvadratnih metara je pješačka zona u centru grada, apsolutno nema motornog prometa ni motornih vozila, u tom dijelu se pješaci i biciklisti normalno voze glavnom centralnom ulicom, Slovenskom cestom u Ljubljani", kaže Babić i nastavlja: 

"Po uzoru na Kopenhagen smo krenuli, posao traje petnaestak godina, iz centra Ljubljane idemo dalje - pješačke zone u ostale dijelove grada, stalno graditi biciklističku infrastrukturu, posebno žute trake za javni prijevoz. Na taj način javni prijevoz postaje atraktivniji, ljudi više pješače, žive zdravije, voze bicikle i uživaju u životu", tumači Babić.

Svaki euro uložen u biciklizam vraća od 4 do 11 eura, a svaki uložen u auto ili parking donosi štetu gradu, ljudima, okolišu. I za kraj, kako stoji Rijeka, pitamo koordinatora mreže Srđana Škuncu: "Mislim osobno da je Rijeka visoko u vrhu, ali naravno, uvijek treba biti otvoren prema svim iskustvima", kaže Škunca. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.