Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradski proračun za petinu veći zbog novog načina izračuna

15.12.2015.

11:34

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradski proračun bit će u 2016. godini gotovo za petinu veći nego ovogodišnji. Ukupno će iznositi 890.800.000 kuna, a do povećanja dolazi zbog nove metodologije izračuna: u proračun odsada ulaze i prihodi njegovih korisnika.

Proračun Grada Rijeke za 2016. godinu iznosit će 890 milijuna i 800 tisuća kuna. To je, u odnosu na lanjski proračun povećanje za 143 milijuna kuna ili 19,2 posto. Govoreći o prijedlogu proračuna, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da će se prvi put u proračunu iskazivati vlastiti namjenski prihodi Grada. U proračun ulaze i prihodi i rashodi svih 80 njegovih korisnika, primjerice zarada od prodaje ulaznica u kulturnim ustanovama ili uplate roditelja za smještaj djece u vrtiću i slično. 

Od ukupnoga proračuna, 124 milijuna kuna pranirano je za kapitalne rashode i socijalne programe. Za gradnju cesta predviđeno je 22 milijuna kuna, a devet milijuna kuna za gospodarenje otpadom. Prema riječima pročelnice Odjela za komunalni sustav Irene Miličević, najznačajnije su stavke daljnja selekcija otpada, dovršetak sanacije deponija Viševac te konačno rješenje nulte faze na Marišćini.

Poklon-bonove od 300 kuna dobit će oko tisuću umirovljenika koji već dobivaju novčau pomoć Grada Rijeke, najavila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Bonove će umirovljenici dobiti poštom u svoje domove i moći će ih iskoristiti u Plodinama do 15. siječnja 2016. godine.

U kulturi se stanje stabiliziralo, rekao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i najavio da je za iduću godinu predviđeno 700 tisuća kuna manje. Kao velik projekt izdvojio je obilježavanje 150 godina izuma Torpeda u Rijeci. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.