Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradski vijećnici Rijeke ZA Riječku aglomeraciju

09.07.2015.

11:45

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od pet lokalnih zajednica koje odbijaju ići u aglomeraciju s Rijekom, a to su Bakar, Jelenje, Matulji, Klana i Omišalj, gradski vijećnici Rijeke na današnjoj su sjednici gotovo jednoglasno podržali informaciju o ustrojavanju urbane aglomeracije Rijeka. Jedini suzdržani bili su predstavnici HDZ-ove koalicije.

Rijeka je iz teške industrije pretvorena u centar industrije znanja i novih tehnologija što je rezultat duge, konkretne i plodonosne suradnje Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, rekao je riječki gradonačelnik na sjednici gradskog vijeća u Kampusu na Trsatu. Ta suradnja bila bi puno teža da bivša vojarna na Trsatu nije pretvorena u današnji Sveučilišni kampus, dodao jeRektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin naglasio je potrebu stvaranja nove ekonomije, zapošljavanje novcem iz Europske unije te razvijanja pametne specijalizacije u brodogradnji, biomedicini, zdravstvu, obrazovanju, prometu i turizmu.

Gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu nije jasno zašto se neki pribojavaju toga da Rijeka bude nositelj razvoja za šire riječko područje. "Bit će da sam iluzionist veći od Davida Copperfielda kada vi ne vidite ni kampus, ni bazen ni sve ostalo što je izgrađeno", rekao je Obersnel i isprovocirao HDZ-ovog vijećnika Hrvoja Burića koji je za govornicom vikao i zaradio opomenu.

Grad Rijeka i dalje ostaje otvoren za suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave koje su bile pozvane da pristupe urbanoj aglomeraciji, a koje do sad nisu prihvatile taj prijedlog, rekao je Obersnel.

Dodao je da nema namjeru nikoga prisiljavati, ali da je u zajedničkoj koristi činjenica što će se ukupna sredstva EU-a, a radi se o 345 milijuna 351 tisuću eura za Hrvatsku, rasporediti za teritorijalna integrirana ulaganja, dok će nositelji projekata biti velika urbana središta, a to su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek.

Poslušajte djelić rasprave Burića i Obersnela:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.