Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradsko vijeće: Riječani i stadioni, nagrada za EPK, stoljeće Orijenta

29.10.2019.

11:57

Autor: Lea Domijan Fišter

Pogled na gradsku vijećnicu iz novinarske lože (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Pogled na gradsku vijećnicu iz novinarske lože (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ne stišavaju se strasti nakon izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o tome da je Rijeka uvijek bila rezervna pozicija za Crvenu zvezdu i Partizan. Na sjednici riječkoga Gradskog vjeća Marinko Koljanin je izjavio da se i diljem Hrvatske po stadionima vrijeđa Rijeka i Riječani.

Vijećnik Hrvoje Burić je gradonačelnika Obersnela danas optužio da je Grad doveo u minus od 15 milijuna kuna jer nije aktivirao zadužnicu Uljaniku, namjerno štiteći upravu i gospodina Rosandu, te da se sad isto sprema učiniti Brodokomercu! Obersnel je odgovorio da su pokušavali postići obročnu otplatu duga za komunalnu naknadu brinući o radnicima koji su iz Uljanika dobivali plaću, a da to isto misli za Brodokomerc. Burić mu je replicirao da je Grad Pula svoja dugovanja za komunalnu naknadu uspio naplatiti jer njihov gradonačelnik, za razliku od Obersnela, brine o proračunu. (N. Funčić)

Zatražio je da gradonačelnik iskoristi svoj utjecaj kako bi se ubuduće, u slučaju vrijeđanja Rijeke i Riječana ispraznili stadioni. Riječki gradončelnik Vojko Obersnel je ogovorio da na to nema utjecaj, ali da je najvažnije da Riječani i dalje ostanu svoji, da misle svojom glavom, kao što su i do sada te da se ne daju isprovocirati.

Nagrada Rijeci za EPK

Grad Rijeka je nedavno dobio nagradu Melina Mercouri u iznosu od milijun i 500 tisuća eura za dobru pripremu projekta Europske prijestolnice kulture. Europski panel, koji je i donio odluku da Rijeka bude prijestolnice kulture 2020., obavlja tri velike provjere o tome kako se odvija priprema. Ova posljednja provjera, održana u irskome Gallwayu, donijela je Rijeci tu novčanu nagradu. Na vijećničko pitanje, što će Grad s tim novcem, gradonačelnik je odgovorio da će to ići za redovno odvijanje programa u okviru projekta EPK.

Stoljeće Orijenta

Nogometni klub Orijent slavi stotu obljetnicu osnutka. Neovisno o tome, kaže gradonačelnik, Grad je krenuo u uređenje igrališta: nabavljene su nove stolice za tribine, opremljene su svlačionice, uređeno je navodnjavanje, a zamijenjen je i dio trave. Osim toga, uređen je prilaz stadionu te otvoren novi prilaz iz Kontuševe ulice, no još će trebati ulagati, rekao je Obersnel na sjednici riječkog Gradskog vijeća te dodao da će okviru obilježavanja obljetnice biti napravljena fotomonografija čije će tiskanje platiti Grad Rijeka.

Koliko će poskupjeti odvoz otpada?

U dva su navrata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke vijećnici uzalud pokušavalili doznati koliko će poskupjeti odvoz otpada u Rijeci. Gradonačelnik Vojko Obersnel nije znao odgovoriti, iako je najavio da će se potruditi da baš ne bude tako drastično kako se najavljuje s obzirom na novu uredbu resornog ministarstva. Poslušajte:

Obersnel: Radimo izračune, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.