Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:29 / 29.11.2018.

Autor: Josip Krmpotić

Gradsko vijeće Rijeke: bez obzira na manjak ruku i glava, nije bilo dosadno

Okrnjeno Gradsko vijeće Rijeke (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Okrnjeno Gradsko vijeće Rijeke (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Bez obzira na najave, konferencije stranaka i blokova uoči i za trajanja sjednice, ničeg novog na Korzu 16 - održana je i 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke. I zapravo je, bez obzira na brojku 13, za većinu bila sretna i na kraju svi zadovoljni.

Vijećnici su bili zadovoljni jer su odradili sve što su planirali, onaj dio koji nije želio doći zadovoljan sam sobom, novinari zadovoljni jer je sve bilo gotovo već prije podneva.

A u vijećnici, bez obzira na popriličan manjak ruku i glava, nije bilo dosadno. Pitanja za aktualnoga sata zanimljiva: od razmišljanja o smjeni direktorice EPK 2020 do bržeg oporavka i sanacije Lopače. I Adamićeva je našla prostora -može li u takvim slučajevima brža reakcija? Može, odgovorio je gradonačelnik Vojko Obersnel, ali upozorio da alternativa, tj. Riva, nije ni brzo, a ni jeftino rješenje. Pa do daljnjega, a to je barem tri do četiri tjedna, imamo jedan trak i gotovo.

Nakon promjene uprave, malo su zapeli pregovori s PIK-om o preuzimanju drugog kata i potkrovlja zgrade u čijem se dnu smjestio MMSU, sve vezano uz EPK. A zapinje i finanaciranje projekta iz zgrade u Adamićevoj, a nije bivša pošta. 

Dobre informacije s gradilišta na Costabelli. Tamo niče kompleks koji će u hotelskom i vila smještaju ponuditi još 560 postelja, najveći wellnes u regiji. Do ljeta 2020. priča teška 50-ak milijuna eura bit će gotova. 

Ipak najveselije je bilo na brodogradnji i sudbi teškoj 3. maja. Nije dobro, a kako je 120. dan blokade računa sve bliži, bit će i gore, odgovorio je gradonačelnik vijećniku Sabljaku.

Onda je došao i Hrvoje Burić s pričom o reketu i Energu. Na sve se uplela spoznaja da od Obersnela Trećemajci nemaju koristi, a Obersnel je pak spomenuo Burićevo sjedenje na čelu Nadzornog odbora TIBA, pa su se tu našla još neka 22 milijuna kuna zbog kojih je i smijenjen direktor. Iz klupe je gradonačelnik Buriću rekao: "Ma, Vi ste kreten". Uslijedila je Poropatova opomena koju je Obersnel prihvatio, ali ponovio da ostaje pri tvrdnji.

Burić je nakon svega rekao da ide u županiju jer je i tamo vijećnik, jer tamo ima važnijega posla.

Evo kako je ponašanje u vijećnici ocijenio, hladne glave, jedan od najiskusnijih političara Nikola Ivaniš: "Trebalo bi to kontrolirati. Mislim da je ovo gradonačelniku danas izletjelo, a da nije trebalo."

Nakon toga sve redom prihvaćeno, posao odrađen, a sljedeća sjednica zakazana je, u ljubavi i slozi, za 18. dan prosinca, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.