Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradsko vijeće Rijeke: većinom glasova ZA Gračanina, Blaževića i Tolja

14.07.2016.

14:27

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velikom većinom glasova riječko Gradsko vijeće potvrdilo je preporuke upravnih i kazališnog vijeća i izabralo ravnatelje Doma mladih i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te intendanta HNK Ivana pl. Zajca. O čemu se najviše raspravljalo?

Rijeka bi uskoro mogla dobiti novu staru gradsku zastavu. Vijećnici su podržali prijedlog da se Ministarstvu uprave uputi zahtjev za suglasnost za povratak povijesne gradske crveno-žuto-plave trobojnice s orlom na grbu, koja je bila službena riječka zastava gotovo pola stoljeća.

Za klub zastupnika HDZ-a i HSP-a Ante Starčevića nisu bile sporne kvalifikacije kandidata za ravnatelja Doma mladih, već činjenica da riječki gradonačelnik razgovara s nekima od kandidata: smije li ili ne gradonačelnik razgovarati s ljudima koji će se za koji mjesec možda kandidirati za kakvo mjesto, jesu li oni već tada kandidati?

Kako god, s 26 glasova ZA, tri PROTIV i dva suzdržana novi ravnatelj Doma mladih je Goran Gračanin koji je obećao tražiti sredstva iz europskih fondova i posebnu pozornost posvetiti radu s nadarenom djecom. 

S aktualnog sata još samo informacija da će radovi na rekonstrukciji Ulice Ivana Zajca uz kazalište, uz uređenje željezničke pruge, početi do kraja godine.

Nakon žive i glasne rasprave o koječemu, samo usput o programu, 24 glasa ZA, tri PROTIV i dva suzdržana dobio je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca. Ustrajat će na programu različitosti u kojem na istoj pozornici supostoji autorsko kazalište i barokna opera, uz profesionalne ansamble i neke inače marginalizirane društvene skupine. Ali, tu priči možda nije kraj jer, kako reče Hrvoje Burić, intendanta mora potvrditi ministar kulture, u roku trideset dana. 

Antiklimaks bio je izbor za ravnatelja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji je protekao bez rasprave. Čak s 30 potvrdnih glasova i samo jednim protiv, u još jednom mandatu potvrđen je Slaven Tolj. Ukratko i Blažević i Tolj sudjelovali su u stvaranju programa Rijeka EPK 2020, pa će ga sada moći i ostvariti. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.