Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradsko vijeće Rijeke: više prekida nego konstruktivne rasprave o proračunu

20.12.2017.

18:23

Autor: Blanka Uzelac, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradski vijećnici više od 9 sati raspravljaju o prijedlogu proračuna za 2018. godinu. Sjednica je obilježena brojnim prekidima i pauzama. Kako bi podržali gradski proračun, predstavnici tzv. srednjeg političkog bloka u Gradskom vijeću podnijeli su niz amandmana.

Pat pozicija u kojoj se gradski vijećnici ne mogu dogovoriti hoće li ustrajati u amandmanima za koje je gradonačelnik Vojko Obersnel rekao da ih ne može u potpunosti prihvatiti, a o tome ovisi hoće li u nastavku sjednice podržati prijedlog proračuna Grada za sljedeću godinu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je i obrazložio proračun od jedne milijarde, 63 milijuna i 780 tisuća kuna. Predloženi amandmani vrijedni su 15 milijuna kuna.

Vijećnici Liste za Rijeku, Akcije mladih, Mosta, Živog zida te nezavisni Kukuljan i Koljanin, podnijeli su amandmane u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Među ostalim, predlaže se pomoć za nabavku udžbenika svoj školskoj djeci te, bez obzira na državu, donaciju KBC-u; zatim uređenje nekoliko parkova i rotora što bi bili realizirani smanjenjem iznosa planiranih za protokol, sponzorstva i odnose s medijima.

Amandmane o pomoći učenicima s teškoćama u razvoju, više novca za čišćenje javnih površina te dodatne javne špine za vodu predlaže HNS, a iz HDZ-a poručuju da neće podržati proračun te, bez obzira na to, traže veće naknade za novorođenu djecu i izgradnju spomenika Domovinskom ratu na Mostu branitelja.

Ukupno predložen 21 amandman grupe vijećnika srednjeg bloka za sad nije naišao na odobravanje gradonačelnika Obersnela, ne toliko zbog sadržaja koliko zbog problematične tehničke provedbe. 

Poslušajte izjave i javljanje Blanke Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.