Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grčevo je postalo Balthazargradsko kupalište

19.07.2020.

12:44

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Foto: - / -

Omiljena riječka plaža Grčevo postala je Balthazargradsko kupalište, jedna je od deset trajnih umjetničkih instalacija koje se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture otvaraju na različitim mjestima duž obale u PGŽ - u. Otvorenje je održano u subotu, u sklopu dječjeg festivala Tobogan.

U ovom slučaju, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i postavile veliku Balthazargradsku skulpturu na samom kupalištu, kao i interaktivne natpise na betonskom platou plaže, koji se aktiviraju vodom.

U protokolarnom dijelu otvorenja okupljene su redom pozdravili direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegot, predstavnica autorskog tima - studentica Katarina Kožul i dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Letricija Linardić, te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Za cjelovečernju glazbenu zabavu na Balthazargradskom kupalištu brinuli su se Marin Alvir i bend "Marinada", a kulisu prvom nastupu Marinade dalo je predstavljanje slikovnice “Barbajol”, kastavskog slikara Saše Jantoleka.

Glavni partner RIJECI 2020 u realizaciji Balthazargradskog kupališta je Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a ruku pomoći dao je i Pajol bar, na čelu s Harisom Tančicom. Ovo je četvrta po redu Lungomare Art trajna umjetnička instalacija postavljena u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, nakon Lovranske Drage, Brseča i Riječke ribarnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.