Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grčić: LNG terminal na Krku strateški važan projekt RH, ali i EU

16.07.2015.

13:44

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradnja LNG terminala strateški je projekt ne samo za Hrvatsku nego i cijelu Europsku uniju, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

"Mi smo taj projekt proglasili strateškim zato što je on zaista postao strateškim za cijelu Europsku uniju u smislu energetske sigurnosti", rekao je Grčić. Dodao je da se današnjom odlukom Vlade o proglašavanju LNG terminala na Krku strateškim projektom za Republiku Hrvatsku, ubrzava procedura pripreme toga projekta. "S ovime će ishođenje lokacijske i građevinske dozvole teći brže, a paralaleno se radi projektna dokumentacija i istraživanje tržišta, odnosno potencijalnih korisnika plina s terminala", kaže Grčić.

Vlada ocjenjuje da je LNG terminal bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti, a Zakonom o strateškim investicijskim projektima omogućuje se da svi službeni postupci postaju žurni i imaju najviši prioritet.

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine. Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.