Hrvatski radio

Radio Rijeka

Greenpeace aktivisti: "Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad!"

16.10.2021.

11:32

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Greenpeace

Foto: Greenpeace

Foto: - / -

Krajem prošle godine na sjevernom Jadranu nestala je plinska platforma "Ivana D", a godinu dana kasnije još uvijek leži na dnu mora gdje će vjerojatno i ostati uz blagoslov hrvatske Vlade. INA također zanemaruje sva upozorenja pa su Greenpeace-ovi aktivisti obišli područje olupine plinskog polja.

"Korisimo jadransko sunce, a ne fosilni plin!"

Aktivisti su na mjestu plinskog polja izvjesili transparet od 23 metra na kojem piše "Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad", izvijestila je danas prisutnima u Rijeci na brodu "Artic Sunrise" Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeace-a za Hrvatsku.

Također je pozvala Riječane da danas, 16. listopada, i sutra na Gatu Karoline Riječke potpišu peticiju kojom bi se od EU-a, ukoliko se u godinu dana prikupi milijun potpisa, tražila zabrana reklamiranja fosilnih goriva i njihovih sponzoriranih oglasa.

"Plin se ne smije oglašavati kao "prirodan" ili "zelen". Istina je da fosilni plin prilikom gorenja emitira manje ugljičnog dioksida od ugljena i drugih fosilnih goriva, ali nije istina da ga to čini prihvatljivijim tranzicijskim gorivom od ugljena ili nafte. Jer postoji zamka: metan, glavna komponenta fosilnog plina, daleko je snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida", dodala je Andrić. Poslušajte cijelu izjavu:

Potpišite peticiju, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.