Hrvatski radio

Radio Rijeka

Greenpeaceov "Rainbow Warrior" u Rijeci: Protiv plastike u Mediteranu!

11.07.2017.

14:04

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Više Mediterana, manje plastike" naziv je europske turneje čuvenoga Greenpeaceovog broda "Rainbow Warrior" usidrenoga na Gatu Karoline Riječke. Stanje je alarmantno, poručuje posada broda, koji je za zainteresirane građane otvoren za razgledavanje danas i sutra.

Današnji Greenpeaceov Rainbow Warrior treće je izdanje izvornoga broda. Prvi brod minirali su francuski specijalci 1985. godine, kada je imao važnu ulogu u zaustavljanju nuklearnih pokusa na Pacifiku.
Njegov nasljednik u mirovini je nakon 22 godine službe u zaštiti planeta, a ovo je najopremljeniji brod dosad: obojan eko-bojama, pokreće ga vjetar ili elektromotor te je u samom vrhu u pogledu zaštite okoliša i smanjenoga ekološkog otiska.
Zanimljivost je i mali dupin na pramcu, u kojemu se nalazi tzv. vremenska kapsula - predmeti grinpisovaca koji su plovili na prvom i drugom Rainbow Warrioru.

Potpisivanje peticije Protiv plastike u Mediteranu jedan je od glavnih dijelova kampanje o posljedicama onečišćenja mora plastikom. Legendarni kapetan svih triju Rainbow Warriora Peter Willcox kaže da je tema plastike u vodi vrlo prikladna jer primjećuju jako puno plastike kada plove.

U sredozemnom moru već sada pluta 1455 tona plastike, upozorila je voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić i kaže da je stanje već alarmantno. "Pozivamo sve građana da potpišu našu peticiju na našim web-stranicama Greenpeace Hrvatska. Želimo da se eliminira ta plastika za jednokratnu uporabu jer recikliranje samo po sebi nije rješenje problema."

Plastični otpad razorno utječe i na oceane i na životinje i ljude, a svi želimo imati čisto more. Plastika se usitnjava i vremenom prelazi u mikroplastiku, morske životinje je jedu, dospijevaju u hranidbeni lanac i na kraju je i mi jedemo, objašnjava Bogeljić.

Voditej Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić poziva i odgovorne u državi da se zauzmu za što strože propise o otpadu i plastici. "Peticija je upućena ministru Tomislavu Ćoriću. Od njega tražimo da se zauzme i nacionalno, a pogotvo u kontekstu promjene europskoga zakonodavstva za što strože mjere zaštite okoliša od onečišćenja plastikom", govori Tomić.

Brod Rainbow Warrior, privezan uz Gat Karoline Riječke u riječkoj luci, za posjetioce je otvoren danas od 16 do 19 sati te sutra, u srijedu, od 10 do 13 te 16 do 18 sati uz stručno vodstvo. Poslušajte prilog te razgovor s voditeljem Greenpeacea Hrvatska Zoranom Tomićem i znanstvenicom iz Instituta za istraživanje mora u Genovi Francescom Garaventom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.