Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gripa ne jenjava - idući tjedan očekuje se još više oboljelih

20.01.2017.

11:54

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gripa ne jenjava, oboljelih je sve više, a potrajat će i idućih tjedana. Trenutačno je u Primorsko-goranskoj županiji registrirano 920 oboljelih, u Hrvatskoj 16 tisuća i 947, što je znatno više u odnosu na proteklu godinu.

Gripa je teška bolest, osobito za starije osobe i osobe s nekom kroničnom bolešću. Kako nam je rekla voditeljica Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Danijela Lakošeljac, već idućeg tjedna očekuje se porast oboljelih.

A imate li gripu ili samo prehladu, te koje su glavne razlike, pojasnila nam je doktorica Lakošeljac. "Vjerojatno ćemo još sljedećih tjedana imati znatan porast broja oboljelih. Gripa počinje naglo, razvijaju se simptomi u nekoliko sati, dok prehlada postepeno. Bolest kod gripe obično traje duže, 7-10 dana, kod prehlade bolest traje kraće, tri do pet dana. Kod gripe je najčešće visoka temperatura i jaka glavobolja, bol u mišićima, umor, slabost, dok kod prehlade ti simptomi nisu izraženi", objašnjava doktorica Lakošeljac.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.