Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gripa u Rijeci odnijela prvu žrtvu; epidemija na vrhuncu

24.01.2018.

11:17

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Epidemija gripe je na vrhuncu. Od posljedica gripe u Hrvatskoj su dosad preminule 23 osobe, a oboljelih je prema aktualnim podacima oko 15 tisuća. I u Rijeci je prošlog tjedna preminula mlada žena, prva žrtva gripe.

Potvrdila je to epidemiologinja županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Danijela Lakošeljac, te pozvala građane da bolest shvate ozbiljno.

U Primorsko-goranskoj županiji do sada je prijavljeno 780 oboljelih od gripe, a samo prošlog tjedna oboljelo je 418 osoba. "To je polovica oboljelih, što znači da se bolest brzo širi. Prošlog je tjedna, nažalost, jedna osoba umrla, pa pozivamo ljude da bolest shvate ozbiljno, jer je gripa teška bolest koju treba odležati", kaže Lakošeljac.

Važno je mirovanje, simptomatska terapija i javljanje liječniku, najbolje telefonom. To su upute kada je bolest pod kontrolom. "No ako se zdravlje pogorša i ako nastupe komplikacije , poput otežanog ili plitkog disanja, boli u grudnom košu, dezorijentiranosti ili dugotrajne visoke temperature, odmah treba otići svom liječniku ili liječniku hitne medicine, kako bi se što prije reagiralo", upozorava doktorica Lakošeljac.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.