Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grobnički festival palente i sira u međunarodnom ruhu

29.06.2019.

13:16

Autor: Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Općine Čavle i Jelenje su u programu 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, pa će današnji Grobnički festival palente i sira prvi put biti međunarodni, ali uz domaću palentu kompiricu i grobnički sir.

Osim toga kušat će se ono što skuhaju slovenski chef Rihard Baša iz Ilirske Bistrice te članovi Comitato della Croazia iz mjesta Ivrea, kod Torina, u Italiji. Pod motom "Ne zna se ka je boja", bit će podijeljeno 2.500 porcija.

"Paljenje ognja je u 19 sati, a službeni program počinje u 18 sati uz nastupe zborova i plesnih skupina. Večer će se završiti koncertom benda Vigor", najavio je direktor Turističke zajednice Čavle Ivan Salamon i istaknuo kako je ovaj festival rezultat rada stotinjek volontera.

Danas poslastica i vrhunski gastro užitak, palenta kompirica iznikla je iz štedljive tradicije naših starih. Teško je danas zamisliti Grobničko polje zasađeno kukuruzom, no mnogi Grobničani imali su tamo zasađenu lijehu i nije bilo pedlja neobrađenog zemljišta. Palenta je u ovim krajevima bila zamjena za kruh jer je pšenice bilo malo pa je kruh predstavljao deliciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.