Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Grobnišćina zvoni": dondolaši i zvončari našega kraja obahajaju Grobnik

05.02.2017.

15:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva nedjelja u veljači vrijeme je za jedno od najglasnijih događanja u svijetu: na Grobniku su se po petnaesti put okupili zvončari iz našega kraja i okolice – jer danas je onaj dan kad "Grobnišćina zvoni"!

Svi koji su danas krenuli put Grobnika, imali su jedinstvenu priliku čuti (i vidjeti!) kako zvoni nekoliko stotina zvončarskih zvona odjednom. Osim domaćina, grobničkih dondolaša, došli su i zametski, kukuljanski, munski, halubajski i žejanski zvončari, crnoluški pesnike i griški krabunosi.

Svaka od zvončarskih grupa ima svoju dugu povijest, specifične maske i običaje. Neki su stalni grobnički gosti, a zvončari iz Crnoga Luga, koji postoje već tri stotine godina, na Grobnik su danas došli prvi put. 

Zvončarska povorka okupila se u prijepodnevnim satima kod kafe-bara "Pul male", nastavila po donjoj cesti do buffeta "Pomorac", i zatim krenula prema Domu kulture u Čavlima.

Grobnički dondolaši, pod pokroviteljstvom Općine Čavle i tamošnje Turističke zajednice, događanje "Grobnišćina zvoni" organiziraju već petnaestu godinu zaredom. Poslušajte i pogledajte kakav je to doživljaj danas bio na Grobniku - tonski, videozapisima i fotografijama zabilježila ga je Iva Črnjar Ivančan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.