Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gromišćina: Kuha se pola tone palente kumpirice

07.07.2018.

11:59

Autor: Josip Krmpotić

Otprilike ovako na ognju, ali va padele za pol tone palente (Foto: Pixsell)

Otprilike ovako na ognju, ali va padele za pol tone palente (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Dražicama, pod motom "Uz palentu i nogomet se lagje gre...", održava se 12. izdanje Festivala palente i sira, jedne od nazanimljivijih i najvećih gastro manifestacija našega kraja. Zajednički je organiziraju turističke zajednice dviju susjednih općina, Čavle i Jelenje.

Ovogodišnji domaćin je Jelenje, pa će sve startati oko 15 sati paljenjem vatre na kojoj će palentu kuhati te prijavama za Najkumpiricu.

Palentu će čarobnom učiniti tridesetak članova Udruge "Palentar", predvođeni Meštricom Grozdanom Rak, uz svesrdnu pomoć brojnih grobničkih udruga. Jedan palentar drže trojica i izmjenjuju se svakih nekoliko minuta, a palenta bi trebala biti kuhana u 19 sati. 

Za vrhunsku palentu kumpiricu treba oko 150 kg krumpira, 150 kg kukuruznoga brašna iz Gašparova mlina u Martinovu Selu i dakako, pravi, dobar oganj.

I u Dražicama će biti postavljen veliki video zid za gledanje utakmice iz Sočija. Na Festival palente i sira poziva svih direktor TZ Općine Čavle Ivan Salamon, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.