Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Gromovi" donirali monografije: Želimo da se povijest ne zaboravi

02.03.2018.

12:49

Autor: Neva Funčić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Želimo da se povijest ne zaboravi, poručili su na prijemu u Primorsko-goranskoj županiji predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, koji su monografije o ratnom putu ove brigade donirali knjižnicama svih osnovnih škola u županiji.

2. gardijska brigada "Gromovi" osnovana je 15. svibnja 1991., zajedno s ostale četiri brigade. U svom ratnom putu, "Gromovi" su prošli sva hrvatska ratišta, osim Vukovarskog.

Tijekom ratnih godina, kroz brigadu je prošlo 9 i pol tisuća branitelja, od kojih 71 iz Primorsko-goranske županije, rekao je predsjednik Udruge veterana Ivan Krupec. Tisuću i 700 boraca je ranjeno, a poginulo je 208 pripadnika "Gromova", njih devet iz Primorsko-goranske županije.

Postrojba je za hrabrost i doprinos u obrani domovine odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom, Redom Nikole Šubića Zrinskog i poveljom Republike Hrvatske.

"Naša je želja bila da ovu povijest pretočimo u jedno vrijedno djelo, monografiju, koju će u svakoj županiji u školi moći prolistati da se ne zaboravi. Nas više neće biti, takav je životni ciklus, ali povijest je napisana i ostaje, da mogu djeca znati kako je nama bilo i da bi njima bilo lakše", rekao je Krupec. Poslušajte:

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.