Hrvatski radio

Radio Rijeka

GSS spasio njemačku obitelj na Risnjaku, vatrogasci gasili uz prugu

20.07.2015.

08:00

Autor: Boris Kanazir, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski spasioci iz Rijeke i Delnice sinoć su izveli uspješnu akciju spašavanja njemačke obitelji koja se izgubila planinareći Risnjakom. Vatrogasci iz Rijeke i okolnih naselja imali su posla s požarima trave uz prugu između Meje i Tuhobića.

Pune ruke posla sinoć su imali i vatrogasci. Više požara trave i niskog raslinja planulo je uz prugu između Meje i Tuhobića. Svi su požari lokalizirani do 22 sata te ugašeni do 23:40. U gašenju je sudjelovalo devet vatrogasaca s dva vozila iz JVP Rijeka te DVD-i iz Bakra, Škrljeva, Kraljevice, Hreljina i Zlobina s 28 vatrogasaca i sedam vozila. Pomoglo im je i pružno vatrogasno vozilo drezina.

Članovi delničke stanice Gorske službe spašavanja uzbunjeni su u nedjelju kasno poslijepodne, u 18:45. Utvrdili su da se njemačka obiteljs s troje maloljetne djece nalazi na području Mirnjak, sjeverno od Risnjaka. Ekipa iz Delnica prema njima je krenula iz smjera Risnjaka, a riječka od Guslice. Oko 21 sat obje su ekipe, gotovo istodobno, stigle do obitelji koja je zatražila pomoć.

Svi, među kojima je najmlađe bilo osmogodišnje dijete, bili su vidno izmoreni i žedni te su ih članovi GSS-a otpratili do njihovog vozila koje su ostavili u Crnom Lugu, kod uprave NP-a Risnjak. Ondje su stigli oko 22:40. Razgovarajući s članovima spašene njemačke obitelji, spasioci su saznali da su prvo planinarili od Crnoga Luga na vrh Risnjaka, a onda prema kućici na Guslici koju su vidjeli s Risnjaka, ali bez karte i imalo znanja o terenu i stazama.

U akciji spašavanja sudjelovalo je osam članova Hrvatske gorske službe iz Delnica te troje iz Rijeke, koji su i koordinirali akciju. U punoj pripravnosti bilo je još spasilaca, za slučaj potrebe, a akcija je uspješno izvedena i zahvaljujući izvrsnoj pokrivenosti područja HGSS-ovim odašiljačima na Guslici i Petehovcu koji su omogućili komunikaciju baza i spasilaca na terenu.

Ova sretno okončana akcija spašavanja upozorenje je svim turistima koji osvježenje žele potražiti u gorju. Gorski spasioci poručuju da nikako ne smiju precijeniti svoje planinarske sposobnosti. Odabrani pravac valja dobro proučiti, ponijeti dovoljno vode te obavezno uza se imati mobitel. Tko se nađe u opasnosti, treba pokušati zadržati prisebnost i pozvati pomoć. O sinoćnjoj intervenciji i savjetima iz GSS-a priču je pripremio Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.