Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hajduković: Novi Zakon o sjemenu ugrožava domaće sorte i poljoprivrednike!

07.01.2021.

11:36

Autor: Hina

Božićnica je jedna od najpoznatijih starih sorti jabuke, posebice omiljena u kontinentalnoj Hrvatskoj (Foto: Ivica Galović / Pixsell)

Božićnica je jedna od najpoznatijih starih sorti jabuke, posebice omiljena u kontinentalnoj Hrvatskoj (Foto: Ivica Galović / Pixsell)

Foto: - / -

Novi zakon o sjemenu mogao bi osuditi na propast poljoprivredne proizvođače i male OPG-ove, a ne štiti ni potrošače koji žele jesti zdravo i domaće povrće, javno je poručio SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković i pozvao na doradu tog zakonskog prijedloga.

U otvorenom pismu Hajduković poziva premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se doradi prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, prije no što bude upućen u saborsku raspravu.

"Ovakav zakon ne štiti interes malih OPG-ova i proizvođača, ali ni potrošača koji žele jesti zdravo, domaće, ekološki proizvedeno povrće", poručio je Hajduković. Novi zakon mogao bi imati strašne posljedice za poljoprivredu Slavonije i Baranje, upozorava zastupnik.

Prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja izašao iz javne rasprave sredinom prosinca, a Hajduković upozorava da se u njemu predviđa ograničavanje ili potpuna zabrana sijanja domaćeg sjemena te obveza predaje vlastitog sjemena ovlaštenom dorađivaču i plaćanje dorade takvog sjemena ukoliko bi ga poljoprivrednik želio koristiti

"Drugim riječima, proizvođači će morati nekome platiti kako bi stekli pravo sijanja vlastitog sjemena. Koliko to logike ima?", pita se Hajduković.

Tvrdi da ovakav prijedlog mnogima zvuči kao novi, potpuno nepotrebni i nepravedni namet, ali i da postoji jako protivljenje prijedlogu zakona među poljoprivrednicima. 

Navodi da bi zakon mogao osuditi na propast mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da proizvođače koji ne žele plaćati za vlastito sjeme prisiljava na kupovinu uvoznog sjemena, čime će nestati autohtone domaće sorte povrća.

"Moram Vam skrenuti pažnju na činjenicu da je upravo čuvanje vlastitog sjemena na tavanu, kolokvijalno tavanuša, od trajnog nestajanja spasilo mnoge autohtone sorte, uključujući tu vukovarsku lubenicu, trogirsku cvjetaču, istarski ljubičasti luk, šibenski šljivar i neretvanski jabučar", kaže Hajduković.

Dodaje i da se na razini Europske unije svi zakoni o sjemenu odnose isključivo na tržište sjemenom, dok su mali poljoprivredni proizvođači koji proizvode sjeme za vlastite potrebe izuzeti iz zakona i svih ostalih ograničenja. 

"Hrvatska nema organiziranog ekološkog sjemenarstva, pa se postavlja pitanje hoće li uopće biti moguće organizirati ekološku doradu sjemena kakvu nalaže novi zakon. Zakonom ne bi trebalo ograničavati količine koje se sade za vlastite potrebe i prodaju višak tako proizvedene robe, i dopustiti ekološko sjemenarstvo bez obvezne dorade sjemena", smatra Hajduković. 

SDP-ov saborski zastupnik apelirao je stoga na premijera i ministricu poljoprivrede da prije upućivanja u saborsku raspravu, dorade taj zakon kako bi se izbjegle mnoge nelogičnosti i kako se ne bi dodatno komplicirao život poljoprivrednim proizvođačima, posebno mnogim malim OPG-ovima kojima je proizvodnja gotovo isključivo ekološka.

"Puna su Vam usta brige za istok Hrvatske, za Slavoniju, Baranju i Srijem. Pokažite sada da Vam je zaista stalo do ljudi koji žive od rada na zemlji i čuvaju našu bioraznolikost i autohtone sorte, od kojih su mnoge već ugrožene", poručio je na kraju pisma Domagoj Hajduković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.