Hrvatski radio

Radio Rijeka

Halal tržište brzo raste, Hrvatska treba iskoristiti brojne mogućnosti

02.11.2016.

13:55

Autor: Antonela Galić, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji je počeo trodnevni kongres o halal tržištu. Sudionici su iz 30 zemalja svijeta, a održava se tek treći put, u Hrvatskoj nakon Singapura i Indije. Organizatori su Centar za certificiranje halal kvalitete i islamska zajednica u Hrvatskoj. Otvorila ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Svjetski halal dan jedinstven je događaj, koji prati trendove i mogućnosti halal tržišta u različitim gospodarskim granama, uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju. To je najbrže rastuće tržište u svijetu, oko 30 posto u zadnjih nekoliko godina, vrijedno je dva bilijuna, odnosno dvije tisuće milijardi, američkih dolara. Četrdeset stručnjaka iznijet će svoja iskustva, a dvadesetak izlagača ponudit će halal proizvode i usluge.

Hrvatska i zemlje u regiji islam priznaju već 100 godina, a Svjetski halal dan u Opatiji dragocjeno je iskustvo svima koji razumiju i prihvaćaju drugačiju vjeru i običaje. Naših 2500 halal proizvoda iz oko 100 tvrtki otvara nove mogućnosti. Jedna od tvrtki koja već radi po halal standardima je Podravka. Direktor Zvonimir Mršić ističe da je to najviše međunarodna hrvatska kompanija, koja u sljedeće tri do četiri godine želi 60 posto prihoda ostvarivati izvan Adria regije.

Voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj Aldin Dugonjić kaže da su u našoj zemlji trenutno 64 proizvođača, 15 hotela, 10 restorana i sedam turističkih agencija po halal standardima. Tako je Hrvatska europski lider halal certifikata, dodatne kvalitete tržišta koju provodimo od 2010. godine.

Najviše, pet hotela prema halal standardima je u Zagrebu. Na Jadranu, uz hotele u Umagu, Opatiji, Rijeci, Biogradu i Dubrovniku, puno je prostora za širenje tržišta, smatra Dugonjić, posebno zbog velikoga broja otoka.

Ionako moćno halal tržište, sve prisutnije u Europskoj uniji, SAD-u i Kanadi, može postati još jače, kaže začetnik World Halal Daya Muhamed Jina. Oduševljen je Opatijom i Hrvatskom. "Hrvatska je pravo bogatstvo, vrijedan organizator WHD-a. Ovo je prava prilika da cijelom svijetu pokažete svoje ljepote i domaćinsku ljubaznost", rekao je Jina na skupu u Opatiji.

Prvi čovjek islamskoga mešihata u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović ponosan je na najveći gospodarski međunarodni skup u našoj zemlji. Najavljuje suradnju Hrvatske i Turske, zemlje partnera opatijskoga kongresa. "Na tragu nedavnog posjeta predsjdnika Erdogana i velikog broja ministara i biznismena, nema nikakve zapreke za surdanju između dvije zemlje", rekao je Hasanović. Poslušajte što smo zabilježili u Opatiji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.