Hrvatski radio

Radio Rijeka

Halubajski zvončari na otvorenju europske prijestolnice kulture u Galwayu

08.02.2020.

11:49

Autor: Marta Ožanić

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, danas Europska prijestolnica kulture postaje i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway. Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ulazi s temom vatre.

Titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove godine to su Rijeka i irski Galway. 

Otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovotjednom serijom događanja diljem regije kojoj pripada ovaj grad, a sve će kulminirati večeras spektakularnom ceremonijom u Galwayu u kojoj će sudjelovati i predstavnici Halubajskih zvončara. Zvončari će u irskoj prijestolnici kulture predstavljati baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture, a s irskim ih konceptom otvorenja EPK paljenjem vatre povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari.

Uz zvončare, u irski Galway na otvorenje Europske prijestolnice kulture u ime tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture otputovale su i Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i sudjelovanja te Iva Grego, direktorica općih poslova, u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Ceremonija u Galwayu zamišljena je kao autentično slavlje u čast ljudima i tradiciji Galwaya i Irske, a sve će kulminirati spektaklom paljenja i slavljenja vatre koja će osvijetliti zaljev Galwaya. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.