Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hasanbegović: službeno proglašenje Rijeke za EPK samo je formalnost

13.06.2016.

15:55

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na idućoj bi sjednici Vlada Republike Hrvatske trebala i službeno Rijeku proglasiti Europskom prijestolnicom kulture 2020. Riječ je samo o formalnosti, naglasio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, samo da se riješi trenutno političko preslagivanje.

Ministar je u Rijeci sudjelovao na sastanku s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te predstavnicima ministarstava turizma, financija te socijalne politike i mladih. Na sastanak su pozvani predstavnici sedam ministarstava, došli su iz četiri, a ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da projekt ima potporu svih ministarstava.

Razgovarali su o financijskim aspektima projekta. "Danas smo, na tragu dosadašnjih dogovora, sistematizirali troškove po pojedinim dijelovima programa. Jasno smo pokazali da je riječ o projektu koji se ne tiče samo Grada Rijeke", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Ministar Hasanbegović je dodao da će se, bez obzira na rasplet političke situacije - a to su ili nastavak suradnje HDZ-a i Mosta ili okupljanje nove parlamentarne većine ili novi parlamentarni izbori - EPK 2020 ostati nacionalni i nadstranački interes.

"Ovo treba depolitizirati i postaviti do kraja godine jednu vrstu strategije koja u bilo kojim političkim okolnostima projekt ne može dovesti u pitanje", smatra Hasanbegović.

Tema Rijeke kao prijestolnice kulture dolazi na dnevni red iduće sjednice Vlade. Tada će stići i formalno proglašenje. Troškovi projekta su aproksimativni i mogli bi iznosti 30 milijuna eura, uz još 20 milijuna infrastrukturnih. Trećinu će snositi Grad Rijeka, trećinu država, a ostatak iz EU fondova i od drugih partnera. 

Ministar Hasanbegović kaže da će se detalji znati već na prvom proračunu za 2017. Rijeka EPK 2020 će ući na listu hrvatskih strateških prioriteta. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.