Hrvatski radio

Radio Rijeka

Havarija brodice ispred Unija - spriječeno zagađenje mora

11.08.2022.

12:14

Autor: Neva Funčić

potonuli brod

potonuli brod

Foto: - / PGŽ

Talijanska jahta potonula je u srijedu poslijepodne pokraj otoka Unija. Nitko od troje članova posade 20-metarskoga drvenog broda nije ozlijeđen.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjesto potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenja mora šireg razmjera. 


Oko potonule jahte odmah je po jakoj buri postavljeno preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod ŽLU u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar. 


Prema riječima ravnatelja ŽLU Filipa Balije od djelatnika u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta talijanske zastave u neposrednoj blizini luke te su se odmah uputili na mjesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane. 


Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 3,2 tone nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka čiji je brod kao i brod Dezinsekcije danas stigao na mjesto potonuća. 


Brod je potonuo na 15-ak metara dubine, a ekipe lučke kapetanije i ekološke tvrtke osiguravaju mjesto havarije kako se more ne bi onečistilo, rekao je riječki lučki kapetan Darko Glažar. Poslušajte:

Glažar o havariji na Unijama

na sreću nema stradalih

na sreću nema stradalih

Foto: - / PGŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.