Hrvatski radio

Radio Rijeka

[HAVARIJE] Kakva je to silueta pod morem u uvali Zavratnica?

19.05.2021.

16:28

Autor: Albert Petrović

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: - / -

Ove srijede, s Danijelom Frkom skoknut ćemo do jednog od naših bisera - zaljeva Zavratnica u Podvelebitskom kanalu. Tamo se, s predivne šetnice, negdje na sredini zaljeva i sasvim blizu obale, vide ostaci nekakve rešetkaste konstrukcije, odnosno potopljenog broda.

Riječ je o njemačkoj desantnoj brodici - katamaranu, koju su britanski zrakoplovi potopili 24. kolovoza 1944.

Nijemci su, planirajući desant na Britaniju, izgradili dvjestotinjak takvih sklopivih katamarana koje bi željeznicom mogli dopremiti u dijelovima i sastaviti, a kako su odustali od invazije te su brodove dopremili na Sredozemlje i dobar dio je završio na Jadranu gdje su im služili za transport vojne opreme morem, jer su partizani presjekli sve kopnene veze.

No, i taj transport je bio opasan jer su saveznički zakoplovi iz talijanskih baza stizali do naše obale i potapali sve što se na moru micalo, pa su Nijemci putovali samo noću, dok su danju mirovali u utvrđenim, sigurnim lučicama kakva je bila i Zavratnica.

Naravno, i Nijemci su bili opremljeni jakim protuzrakoplovnim oružjem pa su tog ljeta '44. srušili, baš u Zavratnici, dva engleska Hawker Hurricanea.

Naš potopljeni katamaran nosio je dva velika protuzračna reflektora koji još leže na brodu, a na morskom dnu, do kojeg se može i samo s maskom i perajama, leži mnoštvo metaka, mina pa i raketa.

Ono što je meni najzanimljivije, kaže Danijel Frka, to je osobni pečat koji ovaj brod krije: "Prilikom jednog zavlačenja u tu olupinu, u kabini posade našao sam, u ladici drvenog stola, njemačko-talijanski rječnik i svežanj pisama koje je taj vojnik dobivao od kuće. U rječnik su bile umetnute, iz novina izrezane, figure poluobnaženih ljepotica, dok se pisma nisu dala više čitati."

"Ipak", nastavlja Frka: "uspjeli smo pročitati adresu s koje su pisma stizala i moja rođakinja ju je jednom prigodom u Frankfurtu potražila. Međutim ispostavilo se da adresa više ne postoji. Tako će identitet neznanog vojnika, čini se, zauvijek ostati tajna."

Još jedna zanimljivost je da je dobar dio takvih njemačkih katamarana izvađen iz mora i popravljen te su još godinama nakon rata vjerno služili floti naše Jadrolinije. Poslušajte razgovor:

Danijel Frka: Kakva je to silueta pod morem u uvali Zavratnica?, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.