Hrvatski radio

Radio Rijeka

[HAVARIJE] Ljetna noć 1914.: "Flamingo" je naletio na minu

09.06.2021.

16:30

Autor: Albert Petrović

Foto ilustracija: Danijel Frka / Facebook

Foto ilustracija: Danijel Frka / Facebook

Foto: - / -

S Danijelom Frkom vaćamo se u doba I. svjetskog rata, kada je uz obalu Istre, na samom početku, u kolovozu 1914. godine, potonula torpiljarka Austro-ugarske kraljevske ratne mornarice Flamingo ili punim imenom TB-26.

Riječ je o pravom biseru za ljubitelje povijesnog istraživanja jer pripada klasi Schichau - ranom tipu torpiljarki izgrađenoj 1890., u vrijeme kad je izum torpeda drastično izmijenio ratnu strategiju na morima.

Flamingo je naletio na minu, najvjerojatnije otkinutu iz vlastitog minskog polja, koja je potpuno uništila krmeni dio. Budući da se to dogodilo u 2:30 sati u noći, uslijed mraka nije se potpuno moglo vidjeti koliko je oštećenje.

Kapetan Josip Konić naredio je evakuaciju svih 18 pomoraca, međutim, puhala je jaka bura i čamac za spašavanje se prevrnuo i potopio. Pomoć koja je stigla tek u 8:45 ujutro uspjela je spasiti kapetana i šest članova posade. Ostali su se utopili.

Flamingo leži na 48 do 49 metara dubine na ravnom pješčanom dnu, oko dvije milje jugozapadno od Rta Kamenjak. Pramčani dio na kojem se nalazi torpedna cijev očuvan je, a pokraj cijevi još je cijela bojeva glava, koja bi, kaže Danijel Frka, za neoprezne ronioce mogla predstavljati opasnost.

Lovci na suvenire nisu poštedjeli ni ovaj brod pa je netko odnio poklopac torpedne cijevi na kojoj je ugraviran Whiteheadov logo.

Krmeni dio je zdrobljen i isprepleten brojnim mrežama koje su ga zakačile, ali zato buja mnoštvom riba među kojima su najataktivnije škarpine koje mirno poziraju brojnim podvodnim fotografima.

Poslušajte priču:

Ljetna noć 1914.: Flamingo je naletio na minu, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.