Hrvatski radio

Radio Rijeka

[HAVARIJE] Olupina Totonno i njeni traktori

23.06.2021.

17:24

Autor: Alen Čemeljić

Foto: Danijel Frka / Facebook

Foto: Danijel Frka / Facebook

Foto: - / -

Na ovim visokim temperaturama zraka Danijel Frka nas vodi u podmorje gdje je, na trdesetak metara dubine, temperatura mora oko 15 °C. Rashladimo se barem u mašti dok slušamo priču o brodu Totonno koji već skoro 80 godina leži na morskom dnu.

Brod Totonno izgrađen je 1899. godine u Rotterdamu, dvije godine kasnije kupuju ga Francuzi, a krajem Prvog svjetskog rata 1918. godine kupuju ga Talijani. Oni će ga dvadesetak godina kasnije pretvoriti u brod za ratne potrebe.

Nije, međutim, dugo plovio kao ratni brod, jer se već 1943. na ulazu u Dubrovnik, prije ulaska u grušku luku, previše približio hridi Grebeni i naletio na talijansku minu.

Danas je to jedna od najfotogeničnijih olupina u Jadranu na kojoj se, zanimljivo, nalaze i dva traktora koje je brod prevozio.

Jedan od tih traktora nalazi se na samom morskom dnu i kao da čeka već 78 godina da ga netko pokrene. Možete sjesti za njegov upravljač, a oko vas plivaju jata riba, pričao je u programu Radio Rijeke Danijel Frka otkrivši nam pritom i kako je ovih dana cvjetanje mora na Južnom Jadranu manje primjetno nego na našem dijelu Jadrana. Poslušajte priču:

Olupina Totonno i njegovi traktori, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.