Hrvatski radio

Radio Rijeka

[HAVARIJE] Peloro je plovio samo dvije godine i 'zaglavio' kod Lastova

16.06.2021.

18:19

Autor: Alen Čemeljić

Foto ilustracija: Danijel Frka / Facebook

Foto ilustracija: Danijel Frka / Facebook

Foto: - / -

Istraživač podmorja Danijel Frka odveo nas je u programu Radio Rijeke u akvatorij Lastova na dubinu od 53 metra. Tamo već duže od sto godina na morskom dnu leži talijanski brod Peloro. A plovio je samo dvije godine!

Peloro je sagrađen u nizozemskom brodogradilištu 1916. godine kao tegljač dužine 29 metara i širine šest metara, ispričao nam je Danijel Frka. Nizozemci su ga ubrzo prodali Talijanima koji su ga naoružali topom na pramcu te su ga počeli koristiti za patroliranje.

Plovio je, međutim, samo dvije godine jer je 17. studenoga 1918. godine kod Lastova naletio na autro-ugarsku minu i potonuo za nekoliko minuta. Devet članova posade, od njih ukupno deset, uspjeli su se spasiti.

Danas, više od sto godina kasnije, mjesto potonuća broda Peloro predstavlja vrlo atraktivnu ronilačku destinaciju. Leži na na bijelom pjeskovitom dnu, a potpuno je obrastao morskim spužvama.

Budući da se nalazi na 53 metara dubine to je mjesto gdje rone iskusni ronioci, kaže Danijel Frka. Odlikaši, rekli bismo. Poslušajte priču:

Peloro je plovio samo dvije godine, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.